Vlagyimir Putyin állítólag 16 nap után menesztette az új altábornagyát, miután az orosz csapatok megalázó vereséget szenvedtek Ukrajnában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt héten megindította első jelentős ellentámadását a februári invázió kezdete óta. Ukrajna azt állítja, hogy ebben a hónapban 3000 négyzetkilométernyi területet nyert vissza. Az ukrán főparancsnok, Valerij Zaluzsnyij tábornok azt mondta, hogy a hadsereg 50 kilométeren belül van az orosz határtól, írja a DailyStar.

Jelenleg úgy gondolják, hogy Roman Berdnyikov orosz altábornagyot felmentették tisztségéből, miután augusztus 26-án kinevezték az orosz hadsereg nyugati katonai körzetének parancsnokává. Az ukrán hírszerzés szerint Vlagyimir Putyin az északkeleti harkovi régióban történt bukás miatt menesztette.

Az ország különleges erői szerint a harkovi offenzíva sikere az ukrán dezinformációs kampánynak köszönhető, ami miatt az orosz hadsereget délre csoportosították, azt gondolva, hogy ott érkezik majd az ellentámadás. Beszámoltak arról, hogy az orosz katonák elmenekültek állásaikról, és a nehéz felszerelésektől a ruhákig mindent maguk után hagytak. Egy forrás azt mondta a Telegraph-nak , hogy sokan civil ruhába öltöztek, nehogy észrevegyék őket menekülés közben.

A Kreml szeptember 12-én reagált a hétvégi megaláztatásra, és Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője ragaszkodott ahhoz, hogy a „különleges hadművelet” addig folytatódik, amíg el nem éri céljait.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet