Vlagyimir Putyin október hetedikén ünnepelte hetvenedik születésnapját. Ennek örömére a világ megemlékezik az orosz elnök legrosszabb húzásairól.

A DailyStar furcsa módját választotta az orosz elnök születésnapjáról való megemlékezésnek: összeszedte a hetvenéves Vlagyimir Putyin leggonoszabb pillanatait.

Kezdve az orosz-ukrán háború kirobbantásával, ami ezidáig körülbelül 55 ezer orosz katona halálát követelte. Az Ukrajna elleni támadással 30 év óta először dúl háború Európában. A hírek szerint Putyin csapatai kínzást, nemi erőszakot, és civilek elleni gyilkosságokat is elkövettek Ukrajnában.

Körülbelül 22 évvel ezelőtt Putyin Csecsenföldön akart konfliktust kirobbantani, de szüksége volt egy indokra. Ezért felrobbantatott négy orosz lakótömböt Buynakszkban, Moszkvában és Volgodonszkban, mintegy 300 embert megölve, és a csecsen lázadókat okolta. Pár nappal ezután egy szövetségese bejelentette, hogy újabb robbantás történt Volgodonszkban, de a robbantás csak három nappal a bejelentés után történt. Azután egy újabb robbantás történt volna, de a bombát az orosz titkosszolgálat FSZB ügynökei „találták meg”, és kiderült, hogy három másik FSZB-ügynök helyezte el a bombákat. Azt állították, hogy ez egy „kiképzési gyakorlat” volt, és a bombák „csak cukrot” tartalmaztak, de ezt soha nem sikerült bebizonyítani, és továbbra is kérdésesek maradnak a robbantások valódi okával kapcsolatban.

2014 júliusában a Malaysian Airlines Fight 17-et a feltételezések szerint oroszbarát lázadók lőtték le Putyin nevében, és megölték a fedélzeten tartózkodó 283 utast és a személyzet 15 tagját. A holland országos rendőrfőkapitány három oroszt és egy ukránt nevezett meg a történtek gyanúsítottjaként, akik mindannyian szoros kapcsolatban álltak Putyinnal. Az ügyet nem sikerült bebizonyítani.

A szíriai háború során Oroszország nyíltan mészárolt le ártatlan szírek ezreit. Az Oroszország által Szíriában meggyilkoltak hivatalos számai körülbelül 500 000 és 610 000 között mozognak, de az összesített szám folyamatosan növekszik.

Putyin 2008 óta van hatalmon Oroszországban, amikor átvette a miniszterelnöki posztot Viktok Zubkovtól. Ezt követően 2012-ben elnökké léptették elő. Azóta többször módosította a törvényeket, hogy a lehető leghosszabb ideig megőrizze hatalmát, és minden választás lényegében értelmetlenné vált, mert az eredmény mindig közel 100%-os a javára.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.