Egy új törvényjavaslat miatt felmerült, hogy Vlagyimir Putyin valójában a Szovjetunió határait szeretné visszaállítani, és Litvánia megtámadásával kezdene háborút a NATO ellen.

Jevgenyij Fedorov orosz képviselő előterjesztett egy törvényjavaslatot az orosz parlamentben, amiben azt indítványoznák, hogy visszavonják Litvánia függetlenségét, írjaBlikk.

Ezt arra alapozzák, hogy a függetlenségi nyilatkozatot egy alkotmányellenes testület, a szovjet Államtanács fogadta el. Amennyiben elfogadnák, hogy Litvánia jogtalanul függetlenedett a Szovjetuniótól 1991-ben, az okot adhatnak Vlagyimir Putyinnak arra, hogy megtámadja a NATO-tag országot. 

Nem véletlenül hangoztatták korábban is baltikumi politikusok, hogy bár Putyin elnök és az orosz vezetés Oroszországról beszél, de a Szovjetunióról álmodik, s visszaállítaná a Szovjetunió szétesése előtti határokat

– mondta egy biztonságpolitikai szakértő, aki elképzelhetetlennek tartja, hogy egy orosz beavatkozással szüntessék meg Litvánia függetlenségét.

Az orosz-ukrán háború kirobbanása is azzal kezdődött, hogy Putyin aláírta a szakadár donyecki népköztársaság elismeréséről szóló dokumentumot, ezzel indokolva, hogy elindította csapatait a “felszabadításra”.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk