Andrej Kozirev volt orosz külügyminiszter több indokot is felhozott arra, hogy "Putyin nem őrült, csak téved és erkölcstelenül viselkedik".

Vlagyimir Putyin egy volt kollégája korábban azt állította, az orosz elnök mentális egészsége romlóban van, és személyes célok vezérelhetik az Ukrajna ellen indított háborúban. Putyin azt állította, a “neonáci ukrán vezetés” ellen harcol, de a valódi terveiről egyelőre csak találgatni lehet. Luxemburg külügyminisztere azt nyilatkozta, véleménye szerint egyedül Putyin “fizikai kiiktatásával” lehet véget vetni a háborúnak. Egy orosz vállalkozó, Alex Konanyikhin egyetérthet vele, ugyanis egymillió dolláros vérdíjat ajánlott fel Putyin megöléséért.

Most Andrej Kozirev volt orosz külügyminiszter osztotta meg a véleményét az orosz elnök mentális állapotáról és motivációiról, írja a Szeretlek Magyarország. Véleménye szerint Putyin egyáltalán nem bolondult meg, döntései ugyan borzalmasak, de logikusak és racionálisak.

Egyrészt az orosz elnök logikája szerint Ukrajna soha nem volt önálló állam, különösen akkor nem, ha a kormánya nyugatbarát logikát folytat. Oroszország sokat költött a hadseregre, a Kreml az Európai Uniót gyengének, Joe Biden amerikai elnököt pedig alkalmatlannak tartja. Ez alapján Putyin könnyen gondolhatta, van értelme megindítani a háborút Ukrajna ellen. 

Kozirev szerint ezeket figyelembe véve az elnök távol áll a megbolondulástól, egyszerűen erkölcstelenül viselkedik. Arra figyelmeztet, hogy az Európai Uniónak nem szabad egyoldalú megállapodásokat kötnie Oroszországgal azért, mert attól tartanak, Putyin atomfegyvereket fog használni. “A Kreml tudja, hogy megpróbálhat engedményeket kicsikarni, akár Ukrajnától, akár a Nyugattól, ha azzal fenyeget, hogy beveti az atomfegyvereket” – állítja.

Tekintettel arra, hogy racionális, határozottan hiszem, hogy szándékosan nem fog atomfegyvert használni a Nyugat ellen. Szándékosan mondom, mert a válogatás nélküli ágyúzás egy atomerőmű közelében nem szándékos atomkatasztrófát okozhat Ukrajnában

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.