Növekszik a Vlagyimir Putyinra nehezedő nyomás odahaza, Oroszországban, és ha a Kreml úgy döntene, hogy leváltja, Alekszandr Bortnyikov volt KGB-ügynök lehet az utódja.

Vlagyimir Putyinra Ukrajna véres inváziója miatt hatalmas politikai nyomás nehezedett a Kremlben betöltött állása miatt, és most olyan pletykák keringenek, hogy potenciális utódja még ijesztőbb lehet – írta meg a Daily Star.

Ha Putyint eltávolítanák, úgy gondolják, Alekszandr Bortnyikov, volt KGB-ügynök lehet. 

Ukrán hírszerzés szerint Putyin eltávolítása érdekében az oroszok állítólag minden lehetőséget mérlegelnek, beleértve a mérgezést és a baleset színlelését is.

És ha sikerül nekik, a források úgy tudják, korábbi elvtársa, Alekszandr Bortnyikov áll a pole pozícióban, hogy leválthassa.

Értesülések szerint, azért választották ki a 70 éves Bortnyikovot, mert úgy érzik, a Nyugattal való gazdasági kapcsolatok helyreállításában jelentékeny munkát tudna végezni.

A brit Daily Star azt írta, Bortnyikovnak, a hazai FSZB kémügynökség vezetőjeként mindenütt kiterjedt hálózata van, beleértve Kelet-Európát és Ukrajnát is.

Bortnyikov mindig is könyörtelen ember hírében állt, és Putyinhoz hasonló módon tette le a nevét azzal, hogy KGB-ügynökként dolgozott Kelet-Németországban.

A The New York Times szerint a karrierkémről azt hitték, hogy köze volt Alekszandr Litvinyenko megmérgezéséhez.

Litvinyenko református kém volt, aki menedékjogot kért az Egyesült Királyságban, ahol a Kreml korrupt gyakorlatának leleplezésén dolgozott, mielőtt megmérgezték volna polóniummal.

A karakterével kapcsolatos Bortnyikovot korábban is kritizálták, mert túlságosan Sztálin-párti.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet