A Time Magazine az év emberének idén az ukrán elnököt, Volodimir Zelenszkijt választotta, 15 évvel azután, hogy az országát megtámadó Vlagyimir Putyin viselte a címet.

Volodimir Zelenszkij lett a Time Magazin idei év embere, az indoklás szerint azért, mert “ukrán nép által az orosz agresszió elleni harcban tanúsított bátorság és ellenállás megtestesítőjévé, az önkényuralom elleni szélesebb, globális küzdelemben – amely meghatározhatja az egész XXI. század irányvonalát – a liberális demokrácia zászlóvivőjévé vált”, írja a Blikk.

A döntés valószínűleg keveseknek okozott meglepetést, de sokan nem tudják, hogy 2007-ben pont az orosz elnök, Vlagyimir Putyin nyerte el a címet. A magazin ugyanis nem feltétlen az év “legjobb” emberét választja, hanem azt, aki a legnagyobb hatást gyakorolta az adott évben. Így a listán szerepelt már Adolf Hitler és Joszif Sztálin is.

Putyin azért kapta meg a címet, mert “bebiztosította” saját politikai jövőjét, külföldön pedig kiterjesztette szokatlanul nagy befolyását a világpolitikára. 

Ő Oroszország új cárja, aki veszélyes is abban az értelemben, hogy nem törődik a polgári szabadságjogokkal; sem a szólásszabadsággal; de ugyanakkor törődik a stabilitással. És ez a stabilitás az, amire Oroszországnak szüksége volt, és az oroszok ezért imádják őt

– írta róla a lap akkoriban.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet