A feljelentést hivatali visszaélés bűntette miatt a Központi Nyomozó Főügyészség meg nem nevezett ügyésze, illetve ügyészei ellen tették.

Hivatali visszaélés gyanúja

Mint arról beszámoltunk, Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára lemondott, miután a Legfőbb Ügyészség hivatali visszaéléssel gyanúsította meg. Az ellene elindított feljelentésre reagált a Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye.

A feljelentés lényege szerint a Központi Nyomozó Főügyészség ügyben eljáró ügyésze, illetve ügyészei azzal szegték meg hivatali kötelességüket, hogy nem indítványoztak dr. Völner Pál gyanúsítottal szemben személyi szabadságot érintő kényszerintézkedést, és ezzel jogtalan előnyhöz kívánták juttatni dr. Völner Pál gyanúsítottat – közölte az ügyészség.hu.

A feljelentésben írtakkal ellentétben, a Büntetőeljárásól szóló törvény nem határoz meg olyan esetet, amikor az ügyész a letartóztatást köteles indítványozni. Ellenben a törvény előírja, hogy büntetőeljárásban alapvető jogot korlátozni csak a törvényben meghatározott okból, módon és mértékben lehet, feltéve, hogy az elérni kívánt cél kisebb korlátozással nem biztosítható.

Nem követtek el bűncselekményt

Az eljárási törvény rendelkezései alapján, a fokozatosság és az arányosság elve azt is magában foglalja, hogy kényszerintézkedés alkalmazására csak akkor kerülhet sor, ha az elérni kívánt cél kényszerintézkedés alkalmazása nélkül nem biztosítható. A letartóztatás ugyanis nem cél, hanem eszköz, így az eljáró ügyésznek, bírónak mindig mérlegelnie kell azt, szükséges-e a letartóztatás a büntetőeljárás eredményes lefolytatásához.
A Központi Nyomozó Főügyészség dr. Völner Pál és társai cselekvőségét érintően széleskörű nyomozást folytat, felterjesztést tett a legfőbb ügyészhez dr. Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére, amit a legfőbb ügyész az Országgyűlésnél kezdeményezett, majd a mentelmi jog felfüggesztését követően, a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki dr. Völner Pált.
A Fővárosi Nyomozó Ügyészség megállapította, hogy az eljáró ügyészek nem követtek el bűncselekményt, ezért a feljelentést elutasította. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.