Volodimir Zelenszkij arra kérte az európai vezetőket, hogy szakítsanak meg minden kereskedelmet Oroszországgal.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfői beszédében felszólította Európát, hogy a háború befejezése érdekében állítsák le a kereskedelmet Oroszországgal, írja a Blikk.

Kérem, ne szponzorálják ennek a háborúnak a fegyvereit. Ne adjanak pénzt a megszállóknak. Zárják be előttük az összes kikötőt. Ne exportáljanak nekik árut. Tagadják meg az energiaforrásokat. Kényszerítsék Oroszországot arra, hogy hagyja el Ukrajnát.

Az ukrán elnök külön kiemelte Németország erejét, mivel több állam mellett a német vezetők is ellenezték az orosz gázimport leállításáról szóló javaslatot. 

Az orosz-ukrán háború kezdetén Vlagyimir Putyin közölte, “aki fontolóra veszi, hogy kívülről beavatkozik a hadműveletébe, súlyos következményekkel kell szembenéznie, olyanokkal, amelyek még történelemben nem történtek”. Később pedig készenlétbe helyezte a nukleáris erőit. Az európai államok úgy döntöttek, aktív haderővel nem, de fegyverekkel támogatják Ukrajnát, emellett Oroszország ellen gazdasági szankciókat vezetnek be. Putyin ezutóbbiról azt mondta, “felérnek egy hadüzenettel”.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet