Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke az Európai Parlament rendkívüli ülésén mondott beszédet, amiben arra kérte Európát, mutassák meg, hogy Ukrajnával vannak.

„Boldog vagyok, hogy hallom ezeket a szavakat, és érzem a hangulatot, az egységet. De tragédia, hogy ennek ilyen nagy ára volt: két forradalom, egy háború, és öt nap teljes megszállás” – kezdte beszédét Volodimir Zelenszkij videóüzenetben, majd hozzátette, nem papírból olvas fel, mert annak ideje az országában lejárt.

Kedden több rakéta is érte Harkiv központi részét, a robbanásban legalább kilencen vesztették életüket, köztük három gyermek. Zelenszkij kiemelte, hétfőn már 16 gyermek halt meg a háború következtében. „És Putyin erre azt mondja, ez egy speciális művelet, és csak katonai létesítményeket támadnak. Miféle katonai létesítményekben laknak gyerekek?” – idézte az ukrán elnök kérdését a Szeretlek Magyarország.

Az EU erősebb lesz Ukrajnával. Ukrajna egyedül lesz Európa nélkül. Bebizonyítjuk az erőnket. Mutassátok meg, hogy velünk vagytok, mutassátok meg, hogy európaiak vagytok. És akkor az élet győzni fog a halál felett, a világosság a sötétség felett. Dicsőséget Ukrajnának!

Zelenszkij beszédét állva tapsolták meg az európai képviselők és vezetők.

Vlagyimir Putyin február 24-én hajnalban rendelte el az Ukrajna elleni támadást. Az Európai Unió több állama is hadi eszközökkel segíti az ukránokat, Orbán Viktor kijelentette, Magyarországnak nincsen nélkülözhető fegyvere a szomszédos ország számára. A háborúban már kárpátaljai magyar katonák is elestek. Az első orosz-ukrán béketárgyalásról ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Volodimir Zelenszkij február 28-án írta alá az EU-s csatlakozási kérelmet. Bár a gyorsított eljárású csatlakozás egyelőre “valószínűtlennek tűnik”, több ország támogatja, az azonnali csatlakozás engedélyezését. Kezdetben nyolc ország, Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia fejtették ki álláspontjukat közös nyilatkozatukban, később Románia és Magyarország is csatlakozott a támogató államok sorába.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet