Kiderült, hogy Wali, a világhírű kanadai mesterlövész halálhírét az orosz propagandagépezet keltette. Az orosz média azt írta, Mariupolban hunyt el, de ott még nem is járt.

Hetek óta látnak napvilágot a „holtbiztos” információk arról, hogy az oroszok kilőtték Walit, a világ legjobbjaként hirdetett mesterlövészét – előbb azt közölte a Russia Informa nevű „fakenews-gyár”, hogy Javorivban, a lengyel határ mellett likvidálták rakétákkal, mielőtt egyáltalán még elsüthette volna a puskáját, majd arról szólt a fáma, hogy 20 perccel az ostromlott Mariupolba érkezése után eliminálta egy orosz Szpecnaz, tehát különleges egység.

Ami tény: Wali egy héten át nem adott hírt magáról, és joggal hihette a világ, hogy elesett a harcokban.

Hétfőn azonban a mesterlövész elküldött egy videót a CBC kanadai hírportálnak, amelyből kiderül, nagyon is él, nincs semmi baja, leszámítva azt, hogy egy kicsit meg van fázva.

Már éppen itt volt az ideje Wali jelentkezésének, mert nemcsak a családja hitte azt, hogy tényleg meghalt, hanem például a kurd parancsnoka, akivel pár éve együtt harcolt az Iszlám Állam martalócai ellen, szintén hitelt adott az álhíreknek.
Olyannyira, hogy az iszlám rítus szerint fel is áldozott egy birkát egykori harcostársa emlékére.
De Wali él, és ezt egy videóüzenettel bizonyította is.

“Életben vagyok, ahogy láthatjátok is, ráadásul egy karcolás sincs rajtam – mondta. Majd hozzátette: “Egy hétig a fronton harcoltam, ahová nem vittem magammal a mobiltelefonomat, nehogy a cellaadatok alapján bemérjenek. Most visszatértem egy biztonságos helyre, és amikor bekapcsoltam a telefonomat, láttam, hogy több mint ezer aggódó üzenetet kaptam. Mindenesetre vicces volt, hogy már az egész világ tudott a halálomról, és én voltam az utolsó ember, aki erről tudomást szerzett”.

Az egyik „holtbiztos” orosz híradás szerint Mariupolban likvidálták az orosz különleges erők.

Kapcsolódó cikk

“Ez érdekes” – jelezte Wali. “Ugyanis sohasem jártam ebben a városban, azt sem tudom, hogy néz ki” – tette hozzá.
Wali szerényen elhárította azokat a feltételezéseket, hogy ő lenne a világ legjobb mesterlövésze.

Jól kezelem a puskát, ennyi az egész, se több, se kevesebb

– mondta a videóintejrú során. Majd hozzátette: “Eddig még egyetlen oroszt sem lőttem le, egyelőre más módon segítem az ukránokat a honvédő háborújukban. Mindenesetre azt üzenem azoknak, akik a halálhíremet keltették, hogy engem nem olyan könnyű megtalálni.”

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet