Wes Anderson Kutyák szigetével nyit a 25. Titanic Filmfesztivál

Hazánk egyik legnagyobb filmes fesztiválja, a Titanic Filmfesztivál 25. alkalommal kerül megrendezésre. A jubileumi születésnapját ünneplő Titanic Wes Anderson Ezüst Medve-díjas Kutyák szigete című filmjével nyit, de itt lesz majd a hazánkban először látható Bogdán Árpád Genezis című alkotása is.

A fesztivál a szokásosnál is sokszínűbb válogatást kínál a kortárs nemzetközi filmtenger legizgalmasabb alkotásaiból. Idén előreláthatólag 45 filmet láthat majd a közönség, köztük befutott rendezők új filmjeit, elsőfilmesek debütáló alkotásait. Sőt, kevésbé ismert régiók filmművészetének izgalmas darabjaira is beülhetünk.

A Titanic Filmfesztivál idei vendége Izland lesz, de láthatunk majd iráni, indonéz, lengyel, szerb, kazah és brazil alkotásokat egyaránt, valamint a Hullák a napon (Let the Corpses Tan) című belga thrillert vagy Andrus Kivirähk Ördöngös idők című regényének filmfeldolgozását is (amolyan észt Indul a bakterház).

A Szveta című alkotásban a főhősnőnek egyedül kell megküzdenie a lakásáért és saját kis világáért, amelyet fogyatékossággal élőként olyan sok áldozat árán épített fel. A film kazah rendezőnője, Zhanna Issabayeva szintén a Titanic vendége lesz, neki április 6-án a 18:30-as vetítés után a KINOban teheti fel a közönség a kérdéseit. A Varsói Szerződés csapatai 1968 augusztusában megszállták Csehszlovákiát. Az akkori eseményeket feldolgozó Megszállás 1968 című dokumentumfilm a „baráti” hadseregek katonáit szólaltatja meg kollektív-szubjektív módon. A nemzetközi koprodukció egyik rendezője, Dombrovszky Linda április 7-én a 18 órai vetítés után az URÁNIÁban, majd április 12-én 18 órakor a KINOban szívesen beszélget a közönséggel.

maxresdefault 1
Titanic Filmfesztivál: Zsanna Iszabajeva: Szveta / Fotó: Sun Production

Igazi szenzáció, hogy a Hullák a napon belga alkotói, Hélène Cattet és Bruno Forzani is elkísérik bizarr thrillerüket a Titanicra. A film április 7-i, 20:45-ös vetítése előtt az URÁNIÁban a Santos Palace című rövidfilmjük is látható lesz, utána pedig találkozhat velük a közönség. Április 9-én 18 órakor a FRANCIA INTÉZETben az alkotópáros egy korábbi munkája, a Bűverő pereg, majd aznap 20 órától a Színes könnyek című filmjük lesz látható, mindkettő után szívesen fogadják a nézők kérdéseit.

A RocKabul című zenei doksi az első afgán heavy metal együttes, a District Unknown pályáját követi nyomon.

A rendező, az ausztrál születésű Travis Beard a Metal Hammer magazin Global Metal díját nyerte alkotásáért. Április 8-án a 18:45-ös vetítés után és április 9-én a 20:30-as vetítést követően a KINOban találkozhat vele a közönség.

RocKabul Trailer 2018

After living in Afghanistan for seven years, Australian journalist Travis Beard began recording local metal band District Unknown to chronicle a part of Afghan life that is rarely shown in Western media. The lm features never before seen footage of Kabul and the underground expat party scene, at odds with an extremely conservative society.

Mivel az idei Titanic vendége Izland, így többek között egy rövidfilmválogatáson keresztül is ismerkedhet a közönség a misztikus szigetország művészetével. Tinna Hrafnsdóttir Munda című munkájában a hatvanéves lelkésznő már negyven éve őrzi féltett titkát. Április 9-én 18:30-kor a KINOban, majd április 10-én 18:45-kor a TOLDIban vetítik a filmeket, utána közönségtalálkozó a rendezőnővel.

LOMO Egy blogger élete / LOMO The Language of Many Others

Vetítések: 2018. április 11. 18:45 Toldi Mozi 2018. április 12. 20:45 KINO Rendező / Director: Julia Langhof Szereplők/ Cast: Jonas Dassler, Lucie Hollmann, …

Julia Langhof első nagyjátékfilmjét, a LOMO – Egy blogger élete című alkotást – mely versenyzik a Hullámtörők-díjért – április 11-én 18:45-kor a TOLDIban, április 12-én 20:45-kor pedig a KINOban láthatja a közönség. Utána beszélgetés a német rendezőnővel. Végül egy másik versenyfilm, az Árnyak völgye rendezőjével, a norvég Jonas Matzow Gulbrandsennel április 12-én a 18:45-ös vetítés után az URÁNIÁban, április 13-án a 19 órai vetítés után a TOLDIban találkozhat a közönség.

Időpont: 2018. április 4-15.

Helyszín: TOLDI, Uránia, KINO, Art+ Cinema, Francia Intézet, Ódry Színpad

Jegyár: Diákjegy 1. 100 HUF, Normál 1. 400 HUF (Uránia, TOLDI, KINO, Ódry Színpad, Francia Intézet). Az Art+Cinema termeiben egységesen 1. 100 HUF

Bővebb információ a Titanic Filmfesztivál weboldalán


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból