Winona Ryder szerint Mel Gibson durva antiszemita és homofób megjegyzéseket tett egy bulin

Nem ez lenne az első eset, amikor a kétszeres Oscar-díjas Mel Gibson gyűlöletbeszédre vetemedik.

Antiszemitizmus Hollywoodban

Winona Ryder, a ’90-es évek egyik ikonikus sztárja, Johnny Depp egykori kedvese, a The Sunday Times-nak adott interjújában azzal vádolta meg Mel Gibsont, hogy antiszemita és homofób kijelentéseket tett. Az újságíró azt kérdezte a Stranger Things sztárjától, hogy érte-e már antiszemitizmus a filmiparban, mire Ryder nem egy példát is hozott.

mel gibson winona ryder vita
Mel Gibson és Winona Ryder / Fotó: Rex/ Shutterstock

„Többször rácsodálkoztak, hogy zsidó vagyok. „Ne már, de hát te olyan szép vagy!” Jópár éve pedig, amikor meghallgatásra mentem egy kosztümös filmre, a filmstúdió vezetője, aki maga is zsidó volt, azt találta mondani, hogy túlságosan zsidó kinézetem van ahhoz, hogy egy nemesi származású szereplőt játsszak el” – nyilatkozta a 48 éves színésznő.

Felidézett egy olyan Mel Gibsonnal kapcsolatos zavarbaejtő történetet is, amelyet már többször elmesélt az évek során, írja a Variety.

Isten túl sokat várt tőle, így megszökött a haszid zsidóközösségből

Shira Haas színésznőnek számos kihívással kellett szembenéznie Esther Schwarz karakterének eljátszása során, többek között olyan nyelvet, a jiddist kellett használnia, amit nem is ismert korábban. A sorozat egy bátor karakterről, Estyről szól, aki maga mögött hagyja a számára jól ismert, de kényelmetlen világot.

„Buliban voltunk egy barátommal, aki történetesen meleg. Mel Gibson szivarozott, beszélgettünk, majd egyszer csak azt mondta a barátomnak: „Jaj, nehogy AIDS-es legyek!” Aztán valahogy szóba kerültek a zsidók, és azt kérdezte tőlem, hogy ugye én nem olyan fűtőanyag vagyok. Aztán később megpróbált bocsánatot kérni” – idézte fel az esetet Ryder.

Priusza van

Gibson szóvivője nem reagált azonnal a sajtó megkeresésére. A Halálos fegyver sztárjának legemlékezetesebb zsidóellenes kijelentése 2006-ban történt, amikor ittas vezetés miatt letartóztatták, és a rendőrségi jegyzőkönyv szerint azt mondta, hogy a zsidók felelősek minden háborúért. Tíz évvel később azt nyilatkozta a Variety-nek, hogy szerencsétlen kijelentés volt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Becsíptem, dühös voltam, és letartóztattak. Egy gátlástalan rendőr visszaélt a hatalmával velem szemben, persze őt amiatt nem vonták eljárás alá. Aztán haszonszerzés céljából közzétette a jegyzőkönyvet a – nevezzük így – sajtó munkatársai révén. Nem túl korrekt eljárás. Úgy látszik, híres emberként már idegösszeomlásom sem lehet[/perfectpullquote]

– ismertette saját narratíváját Gibson.

Johnny Depp előző partnerei cáfolják a vádakat, miszerint a színész erőszakos lenne

Johnny Depp és Amber Heard házassága három évvel ezelőtt, 2017-ben ért véget, nem túl szép kimenetellel. A színész azzal vádolta meg feleségét, hogy bántalmazta őt. Ugyan a nő cáfolja, mindezt hangfelvétel is bizonyítja. Heard 2016 májusában állt bíróság elé a Depp elleni vádakkal, miszerint a 18 évig tartó, toxikus hangulattól fülledt házasságuk során a férfi többször is megverte őt.

Gibson több alkalommal rasszista módon nyilvánult meg. 2010-ben közzétettek egy felvételt, amelyen a volt barátnőjével, Oksana Grigorievával kiabált, és a rasszista káromkodások között az n-betűs szó is elhangzott a színész részéről. A kiszámíthatatlan Gibson, a ’80-as, ’90-es és a 2000-es évek elejének A-listás filmsztárja és rendezője a rendőrségi ügye után már nem tudott teljesen talpra állni, bár 2016-ban A fegyvertelen katona című filmjét hat Oscar-díjra jelölték, többek közt a legjobb filmnek és legjobb rendezőnek járó szoborra is.

The Plot Against America: Official Trailer | HBO

From creators David Simon and Ed Burns comes The Plot Against America, an alternate American history story of the country’s turn to fascism told through the …

Winona Ryder az interjúban azt is elmondta, hogy nem gyakorolja a vallást, de zsidónak tartja magát.

„Nehéz erről beszélni, mert családtagjaim haltak meg a koncentrációs táborokban, így mindig is érzékenyen érintett az a korszak” – nyilatkozta Ryder, akit legutóbb a The Plot Against America című HBO-sorozatban láthattuk.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból