A rendező önéletrajzát, az Apropos of Nothingot visszadobta az amerikai kiadója, miután a munkatársai tiltakoztak, de a franciák szerint Allen nem olyan, mint Roman Polanski.

Nem nehéz csúnyán öregedni Hollywoodban

Közel egy éve is már téma volt már, hogy egy kiadónak sem kell Woody Allen önéletrajza: az amerikai kiadók ugyanis nem vállalták a kiadását a rendező elleni állítólagos szexuális zaklatási vádak miatt. Allen a lányát, Dylan Farrow-t molesztálhatta gyermekkorában, de eddig nem sikerült rábizonyítani a vádakat. Az idős rendező legújabb filmjének utóélete sem volt egyszerű: az Amazonnal állt perben, majd a színészei is ellene fordultak.

Woody Allen Oneletrajz Kiadas
/ Fotó: Evan Agostini / Invision / Ap

Ám, a The Guardian írása szerint a franciákat úgy tűnik, nem zavarja a rendező körüli botrány. Ők azzal érvelnek, hogy „Woody Allen nem Roman Polanski, és hogy az amerikai helyzet minket nem érint”.

Az Amazon védi döntését Woody Allen filmjeinek elutasítása ügyében

Az Amazon azután jegelte az Allen-filmeket, miután újra előkerültek a rendezőt ért vádak, miszerint molesztálta fogadott lányát, Dylan Farrow-t. Allen mindig tagadta a vádakat, rendőrségi nyomozás is volt az ügyben, de nem tartóztatták le. Az új 2016-ban. Woody Allen-moziban A Rainy Day in New York-ot még ez évben vetítették volna.

Allen önéletrajzának, az Apropos of Nothing (A semmi kapcsán) kiadási jogát a múlt héten végül a Hachette amerikai részlege megvette. Dylan Farrow egy nyilatkozatban azonnal el is ítélte a megállapodás tényét. Ronan Farrow, Allen fia, akinek Catch and Kill című, a médiában és Hollywoodban intézményesített szexuális visszaéléseket feltáró könyvét is a Hachette adta ki, szintén támadta a döntést, és bejelentette, hogy ezután nem dolgozik együtt a kiadóval.

A Hachette amerikai irodájának alkalmazottai is fokozták a botrányt, amikor Allen lánya és fia mellett álltak ki azzal, hogy tüntetőleg kivonultak a New York-i székházból. A kiadó ezután kénytelen volt kihátrálni a magállapodásból.

Franciaországban jó lesz

Az Éditions Stock igazgatója, Manuel Carcassonne azonban reméli, hogy április 29-én végre megjelenhet a könyv. A Le Point-nak azt nyilatkozta, hogy Woody Allen nagyszerű művész, filmes, író és a New York-i zsidó humora visszaköszön az önéletrajz minden önironikus és szerény sorából, ahogy a tragédiát vígjátékká képes átfordítani. Akár a maga kárára is.

Woody Allen a ’90-es évek keserű pirulája / ContextUs

Az első vetítést december 1-én tartották, melyen stílusosan, az Amerikai Írók Céhe által nemrég a legviccesebb forgatókönyvnek választott, Annie Hallt nézhették újra az érdeklődők. Az elkövetkezendő hetekben pedig további négy további klasszikust tekinthettek meg a nézők: december 15-én már mozivászonra került a Manhattan (1979), január 12-én a Hannah és nővérei (1986), január 26-án A Jade skorpió átka (2001), február 9-én pedig a Hollywoody történet (2002) pörgött/pörög le a moziban.

Carcassonne elmondta azt is, hogy nem volt biztos benne, hogy végül ki tudja-e adni a könyvet, miután a Hachette US visszadobta a jogokat Allennek, de állítása szerint mindent megtenne azért, hogy kiadja.

A Hachette US döntése véleménye szerint igen szomorú a szólásszabadság szempontjából, de tökéletesen érthető az amerikai kontextusban. Stephen King szavai is ezt a gondolatot támasztották alá, aki Twitteren azt írta, hogy igen kellemetlenül érzi magát a döntés után.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem Woody Allenről van szó, engem baromira nem érdekel Allen. Az izgat, hogy vajon ki lesz a következő, akit elhallgattatnak [/perfectpullquote]

– adott hangot egyet nem értésének a szókimondó író.

Woody Allen Amazon Per A Rainy Day In New York
Woody Allen / Fotó: Kevin Winter / Afp / Getty Images

“Ha a végeredmény az, hogy az érdemeire való tekintet nélkül nem marad nyoma a könyvnek, a közönségtől tagadják meg azt a lehetőséget, hogy elolvassák és meghozzák ítéletüket. A szólásszabadság, valamint a könyvek és gondolatok minél szélesebb tárházának védelmezőjeként reméljük, hogy ez a lépés nem riasztotta el a kiadókat, hogy kiadják olyan szerzők műveit is, akiket esetleg megvetendőnek tarthat a nagyközönség. Ne csak olyanokét, akiket a szerkesztők arra érdemesnek gondolnak” – kritizálta a döntést a Pen America jogvédő szervezet vezetője, Suzanne Nossel.

Carcassonne azt nyilatkozta a France Internek, hogy véleménye szerint Allen ártatlan. Woody Allen nem egyenlő Roman Polanskival. Amivel Polanskit vádolják, abból néhány cselekedetet sikerült rábizonyítani, sőt, maga is elismerte. Ellentétben Woody Allennel, aki mindig is az ártatlanságát hangoztatta és az amerikai bíróság nem tudott semmit felhozni ellene.

Scarlett Johansson szerint ártatlan Woody Allen a szexuális zaklatás vádjában

Woody Allen évek óta botrányban úszik azzal a váddal, hogy szexuális zaklatta Dylan Farrow színésznőt, akt egykori feleségének is tudhat. Ez azt is magával vonta, hogy ugyan elkészült új filmje, az A Rainy Day in New York, ám nem kapott zöld utat. Szinte pontosan egy évvel ezelőtt számoltunk be róla, hogy az Amazon jegeli a vászonra vitelét.

Amikor azt kérdezték tőle, hogy tart-e a többi szerzőjük reakciójától, Carcassonne úgy válaszolt, hogy nem értesített mindenkit a tervekről. Annyit elárult, hogy ha elolvassák a könyvet, elégedettek lesznek és megnyugszanak azok, aki eddig szidalmazták.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk