Woody Allen új filmje, a Rifkin’s Festival a San Sebastián fesztiválon

Woody Allen új, Rifkin’s Festival című filmjének világpremierjével kezdődik a spanyolországi San Sebastián neves fesztiválja szeptember 18-án.

Ráadásul a fesztivál a film helyszíne

A szervezők csütörtökön jelentették be, hogy az amerikai rendező legújabb, Rifkin’s Festival című romantikus komédiája nyitja a fesztivált az észak-spanyolországi városban, írja az Indie Wire. Woody Allen mozijában Christoph Waltz, Gina Gershon, Elena Anaya, Louis Garrel, Wallace Shawn és Sergi López alakítja a főbb szerepeket.

woody allen filmek rifkins festival film
Woody Allen a Rifkin’s Festival forgatásán / Fotó: Getty Images

A film egy amerikai házaspárról szól, akiket elvarázsol a San Sebastián-i filmfesztivál és a város atmoszférája. Mindketten viszonyba bonyolódnak: a feleség egy francia rendezővel, a férj egy spanyol szépséggel múlatja az időt.

Hosszú és gyötrelmes évek után

A film helyszíne éppen a San Sebastián-i filmfesztivál, így nem lepődünk meg, hogy éppen Allen mozija nyitja meg. Pedig az elmúlt évek nem alakultak zökkenőmentesen a rendező-színésznek. Még 2018 szeptemberében adtunk hírt arról, hogy elkészült az Egy esős nap New Yorkban filmjével, azonban forgalmazása nem kapott zöld utat, az Amazon jegeli a dolgot Allen régóta húzódó szexuális zaklatási pere miatt. A rendezőt évtizedekkel ezelőtt azzal gyanúsították meg, hogy 1992-ben szexuálisan zaklatta nevelt lányát, Dylan Farrow-t. Fontos megjegyezni, hogy a metoo cunami kellős közepén járt a világ közbeszéde. A következő év februárjában már be is perelte Allen az Amazont 68 millió dollárra, azaz nagyjából 19 milliárd forintra, mondván, az Amazon a szerződéskötés során tisztában volt az üggyel.

woody allen scarlett johansson szexuális zaklatás
Scarlett Johansson és Woody Allen / Fotó: Getty Images

A forgalmazó nem tágított. Közben a Velencei Filmfesztivál bemutatta és Scarlett Johansson kiállt Allen mellett. Ezt követően viszont a memoárjából mégsem kért egyik könyvkiadó sem, akiket Allen felkeresett. Tavaly novemberben pedig peren kívül megegyezett Allen és az Amazon. Idén márciusban végül mégis örülhetett a rendező, ugyanis az Éditions Stock francia könyvkiadó hajlandó volt kiadni az Apropos of Nothing (A semmi kapcsán) című memoárját április 29-ei megjelenéssel, mondván, “Allen nem olyan, mint Roman Polanski.”

Már másodjára nyitja meg Allen a fesztivált

Legutóbb 2004-ben nyílt meg a fesztivál Woody filmjével, a Melinda és Melinda című alkotással.

A San Sebastián-i fesztiválon számos szekcióban mutatnak filmeket a világ minden tájáról. A rendezvény szeptember 26-án zárul.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból