A volt pápa négy olyan katolikus papot helyezett át más plébániákra, akiket szexuális visszaéléssel vádoltak, de egészen eddig tagadta, hogy tudott volna ilyesmiről.

Megtört a hallgatás

Joseph Ratzinger, a nyugalmazott XVI. Benedek pápa megtörte az eddigi következetes hallgatását, amely szerint semmit sem tudott a német katolikus egyház pedofil papjairól, akiket még a müncheni egyházmegye vezetőjeként helyezett át egyik plébániáról a másikra – írta a Daily Beast cikke szerint a rtl.hu.

XVI. Benedek azonban nemrég elismerte, hogy az egyik esetről valójában tudott. Elárulta, hogy részt vett egy 8 és 16 év közötti fiúkat zaklató pap meghallgatásán.

Kapcsolódó cikk

A volt pápa személyi titkára, Georg Gänswein a Katolikus Hírügynökséggel közölte: bár először XVI. Benedek azt mondta a német katolikus egyház által megbízott független nyomozóknak, hogy nem emlékszik a 23 kiskorú fiú molesztálásával vádolt Peter Hullermann meghallgatására, végül változtatott álláspontján. A volt pápa „most szeretné tisztázni, hogy a meghallgatáson elhangzottakkal ellentétben ő részt vett az 1980. január 15-i ordinariátusi ülésen”. 

Az áthelyezés sem hozta a várt eredményt

Az említett per után egyébként Hullermann pap maradhatott, és további gyerekeket molesztált, végül 2010-ben felfüggesztették.
XVI. Benedek szóvivője azt állítja, hogy a pápa vallomását szerkesztési hibából adódóan rosszul közölték, tehát ő a nyomozóknak sem tagadta részvételét a meghallgatáson.
A jelentések szerint a német katolikus egyház vizsgálatával megbízott független ügyvédi iroda megállapította, hogy pápává választása előtt Joseph Ratzinger négy pap áthelyezését hagyta jóvá annak teljes tudatában, hogy ellenük többszörös szexuális visszaélési vádakat fogalmaztak meg.

XVI. Benedek ebben az időszakban, 1977-től 1982-ig vezette a müncheni egyházmegyét, mielőtt elődje, II. János Pál pápa kinevezte a vatikáni Szentszékre a Hittani Kongregáció élére. A 94 éves XVI. Benedek több mint 400 év óta az első pápa volt, aki visszavonult a tisztségéből, 2013-ban.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet