Yuri Shchekochikhin orosz újságíró 19 évvel ezelőtt halt bele rejtélyes betegségébe, ugyanabban az időben, amikor Putyin korrupciós ügyeit igyekezett feltárni.

Yuri Shchekochikhin betegségét egy üzleti úton kaphatta el. A haja hullani kezdett, a bőre lehámlott, és végül a szervei is leálltak. Halálát allergiás reakcióval magyarázták, írjaDailyStar.

Az orosz újságíró szerettei azonban elutasítják ezt a magyarázatot, és azt állítják, a férfit meggyilkolták Vlagyimir Putyin utasítására, mivel éppen az orosz elnök után nyomozott. Azt, hogy mi okozta Shchekochikhin allergiás reakcióját, orvosi titoknak minősítették.

Az oknyomozó újságíró számos komoly korrupciós ügyet tárt fel. Ilyen volt, a Tri Kita bútorbolt ügye, amiről kiderítette, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat tagjai is kötődtek a bútorboltban folyó, milliós nagyságrendű pénzmosáshoz.

Megpróbált hivatalos eljárást indíttatni az ügyben, még Putyint is közvetlenül megkereste, aki egyetértett, de végül nem történt előrelépés. Az újságíró az utolsó Tri Kitás cikke után egy hónappal hunyt el.

Shchekochikhin emellett aktívan nyomozott az 1999-es lakás robbantások ügyében is, ami közvetlenül érintette az orosz elnököt. A terrortámadások miatt hivatalosan a csecsenföldieket hibáztatták, ami végül az oroszok bevonódását eredményezte a második csecsen háborúba. Sokan úgy gondolják, Putyin rendelte el a támadásokat, hogy oka legyen belépni a háborúba.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet