Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főnöke arra figyelmeztetett, hogy „a nukleáris biztonság minden elvét megsértették” a hatalmas ukrajnai zaporizzsjai atomerőműben.

A helyzet Európa legnagyobb atomerőművében „teljesen kontrollálhatatlan” – mondja a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vezetője. A zaporizzsjai atomlétesítmény veszélyesen közel van a szembenálló orosz és ukrán erők harcvonalához, és a megszálló orosz erők az erőművet használják nehézfegyvereik tárolására, írja a DailyStar.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a hét elején azt mondta, hogy az oroszok katonai bázisként használják az erőművet, hogy támadásokat indítsanak az ukrán erők ellen. Az orosz hadsereg „nukleáris pajzssá” változtatta a Zaporizhzsia atomerőművet – írja az Euromaidan Press ukrán híroldal.
Rafael Grossi aggodalmának adott hangot amiatt, hogy miközben az ukrán dolgozók továbbra is irányíthatják az üzem napi működését, a hiányos kommunikáció lehetetlenné teszi a biztonsági feltételek felmérését. Grossi szerint a NAÜ-nek sürgősen ellenőriznie kell a zaporizzzsjai erőmű állapotát. Grossi arra figyelmeztet, hogy az erőműben „olyan dolgok katalógusa zajlik, amelyeknek soha nem szabadna megtörténnie egyetlen nukleáris létesítményben sem”, és könyörgött mindkét félnek, hogy szüntessék be a tüzet, hogy a NAÜ ellenőrző csoportja ellenőrizhesse a reaktor állapotát.
Egy adminisztratív épület megrongálódott, amikor az oroszok márciusban birtokba vették az erőművet, de úgy gondolják, hogy a reaktorok nem sérültek meg.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.