Nézem Slam Poetry Zsebméretű feminizmus: Ismerjétek meg Blythe Baird slammert!

Zsebméretű feminizmus: Ismerjétek meg Blythe Baird slammert!

Promóció

Blythe Baird amerikai slammer, színésznő, szerkesztő és főiskolai hallgató. 1996-ban született Chicago külvárosában, jelenleg St. Paul-ban él, Minnesotában. Slamjeiben a feminizmussal, annak társadalmi megítélésével, a nemi sztereotípiákkal, a szocializációs hatásokkal, a szexuális erőszak jelenségével foglalkozik.

Promóció

Blythe Baird a szerzője a Give Me A God I Can Relate To című könyvnek, amelyet Pushcart-díjra jelöltek. Az amerikai irodalmi díjat a Pushcart Press ítéli oda a legjobb “költeménynek, rövid elbeszélésnek, esszének vagy irodalmi bárminek.” A beajánlott pályamunkák közül a kiválasztott művekből antológia jelenik meg minden évben, egészen 1976 óta.

Blythe Baird műveit bemutatta már a The Huffington Post, Write Bloody, a Mic, az EverydayFeminism, a Vagabomb, a Bustle, az A-Plus, sőt, Ashton Kutcher is.

2016-ban Pocket-Sized Feminism (Zsebméretű feminizmus) című verse a Button Poetry-n a leglátogatottabb versek első helyén végzett.

A Motion Poems le is csapott rá, hogy rövidfilmet készítsen belőle. Főiskolákon, nemi erőszak prevenciós rendezvényeken, étkezi zavarokkal foglalkozó szemináriumokon, ifjúsági hajléktalanszállókon, könyvbemutatókon ad elő.

Blythe Baird egyik fő témája feministának lenni. Egy helyen így slammel: “Feminista vagyok, nem gyűlölöm a férfiakat”. Vagy: “Feminista vagyok, de nem akarom, hogy ezért elítélj!”

Blythe Baird / Fotó: Button Poetry

Zsebméretű feminizmusban a lányok és a fiúk torz, mintaörökítő szocializációja is központba kerül. Például amikor arról beszél, hogy míg a férfiak könyörögnek a lányaiknak, hogy legyenek óvatosak, legyenek biztonságban, addig a fiaikat szórakozni küldik. Miért kell a nőknek a folytonos veszély állapotához hozzászokniuk?

Apám tájékoztatott, hogy a szexizmus halott, és arra figyelmeztetett, hogy mindig legyen nálam paprika spray, s mindezt ugyanazzal a levegővétellel.

És amikor fel kellene szólalni és tenni valamit az inzultus ellen, de te inkább nem akarsz jelenetet rendezni, felteszi a kérdést: “A hallgatás nem erőszakos cselekmény?”

Vannak napok, amikor azt akarom, hogy az emberek jobban szeressenek, mint amennyire meg akarom változtatni a világot.

“Azt hiszed, meg tudod váltani a világot?” – kérdezi. “Nem, csak látni akarom” – adja meg a választ rá.

Blythe Baird – “Pocket-Sized Feminism” (Button Live)

Get Blythe’s book here: http://bit.ly/blythespeak Subscribe to Button! New video daily: http://bit.ly/buttonpoetry Minnesota folks! Don’t miss Button Poetry Live: http://on.fb.me/1NIPy8q First Monday of every month at CAMP Bar in downtown Saint Paul. Blythe Baird, performing at Button Poetry Live, February 2016. Blythe placed 2nd in the slam.

Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3