Mark Zuckerberg, úgy tűnik sajtóinformációk szerint, hogy megsértődött az Apple óriásvállalatra. Kiadta utasításként, hogy ezentúl csak androidos telefont használhatnak az alkalmazottak.

Sajtóinformációk szerint Mark Zuckerberg azért döntött így, mert Tim Cook, az Apple-vezér néhány hónapja kritikát fogalmazott meg a Facebookkal szemben.

Zuckerberg Mobile World Congress 511577032
Mark Zuckerberg, A Facebook Alapítója / Fotó: Wired

Mint mi is beszámoltunk róla, nagy vihart kavart a Cambridge Analytica-botrány. A Facebook által nyitva hagyott kiskapun keresztül tömegesen lehetett hozzájutni a felhasználók adataihoz. Ennek kapcsán kérdezték meg újságírók Tim Cookot:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Eleve nem kerültem volna ilyen helyzet [mint a Facebook vezérigazgatója][/perfectpullquote]

– válaszolta arra a kérdésre, hogy ő mit tenne Zuckerberg helyében.

Az Apple első embere ezután nem állt meg a kritikával. Sőt, több fronton – például a mobil és asztali operációs rendszereket bemutatván – is hangsúlyozták, hogy ők hisznek abban, hogy a felhasználók érzékeny adatai nem tekinthetők árucikknek.

A Cambridge Analytica botrány főszereplője nyilatkozott a Facebook ellen

Tőle tudjuk, hogyan tette rá a kezét a Cambridge Analytica 50 millió Facebook-felhasználó személyes adataira, hogy célzott politikai tartalommal bombázzák őket. A Facebook elavult adatvédelmi szabályzata pedig nagyszerűen segítette ebben őket. Mindezek nyilvánosságra hozatala óriási lavinát indított el a közösségi oldal ellen. Többek között a Federal Trade Comission (Szövetségi Kereskedelmi Bizottság) nyomozását az USA-ban, kongresszusi és parlamenti meghallgatásokat.

A tavasszal kirobbant Cambridge Analytica-botrány kezeléséről és utóhatásairól író The New York Times szerint Mark Zuckerberg ennek hatására utasított a Facebook menedzsmentjének tagjait. Mint utasította, kizárólag androidos telefont használhatnak – iPhone-t tehát nem. A döntés hivatalos indoklása viszont úgy szól, hogy mivel a világon messze az Android a legelterjedtebb rendszer, célszerű, ha a Facebook fejlesztéséért felelős vezetők is azt nyomogatják.

Hogy melyik szempont mennyiben járult hozzá Zuckerberg döntéséhez, arról nem tudni, de az biztos, hogy ez utóbbi, hivatalos indoklásban is bőven van ráció.

Ezt azzal is lehet magyarázni, hogy a Facebook belső kommunikációs részlege már 6 évvel ezelőtt olyan posztereket helyezett ki a vállalat főhadiszállásán, melyek váltásra biztatták az alkalmazottakat.

Azonban releváns megjegyezni, hogy akkor még javaslat, kérés volt részéről. Zuckerbergék korábban iPhone-termékeket adott céges mobilként. Ennek fényében ezt ismerték meg jobban a dolgozók, így erre koncentráltak a közösségi oldalnál. A Facebook iOS-re kiadott applikációja ezáltal hatékonyabb is lett. Azonban így az androidos felhasználók szívták meg.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.