Az Oxford University Press új kutatása szerint a gyerekek a „szorongást” választották az év szavának 2021-ben – ám a tanárok a „rugalmasság” mellett döntöttek.

Az évet a szorongás, a kihívások és az elszigeteltség szavakkal jellemezték

Az OUP akadémikusai több mint egy évtizede elemezték a gyermekek nyelvének fejlődését, és azt, hogy hogyan használják fel érzelmeik és tapasztalataik tükrözésére. A világ legnagyobb angol nyelvű gyermekkorpuszából, az Oxford Children’s Corpusból merítenek. Idén úgy döntöttek, hogy a jóllétet helyezik kutatási fókuszba, tekintettel a Covid-19 oktatásra gyakorolt ​​hatására, valamint a gyermekek mentális egészségével kapcsolatos aggodalmakra, írja a The Guardian.

Az OUP több mint 8000 hét és tizennégy év közötti gyermeket vizsgált meg 85 brit iskolából, és arra kérte őket, hogy válasszák ki azokat a szavakat, amelyeket használnának, hogy az egészségről és a jólétről beszéljenek. Míg a „szorongás” került az élre, amelyet a gyerekek 21%-a választott, ezt követte a „kihívásokkal teli”, 19%, az „elszigetelt” (14%), a „jólét” (13%) és a „rugalmasság” (12%).

A tanároktól azt is megkérdezték, hogy milyen szót használtak a leggyakrabban, amikor az egészségről és a jólétről beszéltek diákjaikkal. A „rugalmasság” volt a fő választásuk, amelyet 31% neveztek meg, ezt követi a „kihívásokkal teli” (19%) és a „jólét” (18%).

Aggasztó, de érthető, hogy a gyerekek a „szorongást” választották

A Children’s Society társadalmi hatásokért felelős ügyvezető igazgatója, Joe Jenkins szerint „aggasztó”, hogy a szorongást választották az első számú szónak, de nem meglepő, „ha figyelembe vesszük az összes korlátozást és változást, amelyet a gyerekeknek el kell viselniük”.

Rámutatott a társaság tavalyi Good Childhood Reportjára, amelyből kiderül, hogy míg a legtöbb gyerek „nagy rugalmasságot” mutatott, a 10–17 évesek 8%-a számolt be arról, hogy kevésbé bírta az élet változásait. 

A beszélgetések és a megfelelő nyelvhasználat hihetetlenül fontos a gyermekek támogatása során, ha szoronganak, elszigeteltek vagy nehéz kihívásokon mennek keresztül, és az is alapvető fontosságú, hogy a gyerekek kifejezzék érzéseiket

 – mondta.

Az Oxford English Dictionary a „vakcinát” választotta az év általános szavának, mondván, hogy „beoltotta magát az angol nyelv véráramába” a járvány idején.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.