Június 18-tól péntektől ismét 3 hetes különbséggel kell beadni a Pfizer második oltását – közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

Van bőven vakcinánk

Az ezzel kapcsolatos szakmai protokollt minden, az oltásban részt vevő egészségügyi szolgáltató megkapja – tették hozzá.

Felidézték: a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs a harmadik hullám kezdetén rendelte el, hogy a Pfizer-vakcinát az akkor aktuális alkalmazási előirat szerinti 21 nap helyett 35 napos különbséggel adják be annak érdekében, hogy az akkor még korlátozott mennyiségben érkező vakcinákból minél előbb minél többen megkapják az első oltásukat. Pedig egy kutatás szerint érdemesebb később beadni a vakcinát az erősebb immunválasz érdekében.

Rendszeresen érkezik a Pfizer-szállítmány

„Miután a tömeges oltási szakasz már véget ért, és vakcinabőség van Magyarországon, a továbbiakban már nem szükséges ezt a protokollt fenntartani” – fogalmaztak.

Ezért akik ezután kapják meg a Pfizer-vakcinából az első oltásukat, ismét 3 hét különbséggel számíthatnak a második oltásra. Akik már korábban megkapták az első oltásukat és már időpontot is kaptak a második oltásra, azok számára nincs változás – közölték.

Kitértek arra is, hogy a Pfizer-vakcinából heti rendszerességgel érkezik szállítmány, így a www.eeszt.gov.hu online időpontfoglalóban folyamatosan lehet Pfizer-oltást foglalni. Emellett a háziorvosok is kapnak Pfizert, ha ezt az igényüket a megyei oltási munkacsoport felé jelzik. Jelenleg kizárólag ezt a vakcinát lehet alkalmazni a 12-18 éves korosztály oltására – írták a kormányzati oldalon.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet