A gyümölcsöket és zöldségeket az idő során megváltoztatták hogy fogyaszthatóak legyenek. Az eredeti formájukban fel se ismernéd őket.

A banán és a kukorica teljesen másmilyen volt, mielőtt az ember elkezdte termeszteni, a sárgarépát politikai célból változtatták sárga színűvé, a görögdinnye pedig eredetileg ehetetlenül keserű volt. Néhány élelmiszer, amit ma örömmel fogyasztunk, fordulatos történelmet tudhat maga mögött.

Nézd meg, hogy a jól ismert ételeink milyen átalakulásokon mentek keresztül az idők során.

Az uborka eredetileg mérgező növény volt

Etel Ami Mashogy Nezett Ki 1

Régen az uborka, azaz a vaduborka annyira mérgező volt, hogy nem is lehetett megenni. Az indiaiak mégis termesztették, mégpedig gyógyászati célokra. A napjainkban ismert és fogyasztott uborkának hosszabb az érési ideje és magasabb a víztartalma, ami ideális fogyókúrás zöldséggé teszi.

A padlizsán tüskés volt és nem lila színű

Etel Ami Mashogy Nezett Ki 2

A padlizsán úgy nézett ki, mintha a növényből egy tojás nőtt volna ki – innen kapta angol elnevezését is (eggplant). A padlizsán legkorábbi változata különböző színekben létezett, mint a fehér, sárga és a piros. Alakja ovális vagy kör volt, és a szárán apró tüskék nőttek.

A paradicsomot régen mérgező almának hívták

Etel Ami Mashogy Nezett Ki 3

Az 1700-as években az európaiak egy része még félt megenni a paradicsomot. Mérgező almának nevezték, mert azt hitték, azok a gazdagok, akik ettek belőle, miatta haltak meg. Végül kiderült, hogy a savas paradicsomot ólmot is tartalmazó ón tányérokra tették, ez a kombináció okozta a mérgezést.

A sárgarépa politikai okokból lett sárga

Kapcsolódó cikk

Etel Ami Mashogy Nezett Ki 4

Több évszázaddal ezelőtt a répa fehér és lila színű volt. Az egyik magyarázat szerint a sárgarépát a hollandok változtatták narancs színűvé, mégpedig politikai okokból. Orániai Vilmos tiszteletére a gazdák kezdték el termeszteni azt a sárgarépát, amit ma ismerünk. Bár ez csak egy feltevés, az Oránia-Nassaui uralkodóházzal elválaszthatatlanul összekapcsolódott a narancsszínű sárgarépa.

A kukorica alig volt fogyasztható

Etel Ami Mashogy Nezett Ki 5

A kukorica a teosinte nevű, mexikói fűféléből származik. Ennek jóval kevesebb magja volt és azok is kemény burokban helyezkedtek el, ezért alig lehetett hozzájuk férni. A szelektív termesztésnek és a háziasításnak köszönhetően azonban a kukorica nagyobb, könnyebben termeszthető és ehetőbb lett.

A banánnak voltak magjai

Etel Ami Mashogy Nezett Ki 6

A vadbanán kemény volt, valamint belsejében nagy magok rejtőztek. A mai banán a vadbanán két különböző variációjából jött létre. Nemcsak a magjai lettek kisebbek, de jobb az íze és magasabb a tápértéke is.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

9 élelmiszer, amit helytelenül mosunk meg

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre.