Egy szakértői csoport legalább 800 évesre becsült múmiát talált Peru központi partján – közölte pénteken az ásatáson részt vevő egyik régész.

A múmia neme egyelőre kérdéses

A mumifikálódott maradványok a dél-amerikai ország tengerpartja és hegyei között kialakult kultúrából származtak. A múmiát, amelynek nemét egyelőre nem azonosították, Lima régióban fedezték fel – mondta Pieter Van Dalen Luna régész a Reutersnek.

Kapcsolódó cikk

“A múmia fő jellemzője, hogy az egész testét kötelek kötötték össze, és a kezek eltakarták az arcot. Ez a helyi temetési minta része lenne” – tette hozzá Van Dalen Luna, aki egyben a San Marcos Állami Egyetem munkatársa is.

Luna azt is elmondta a hírportálnak, hogy a maradványok egy személyé, aki az Andokban élt.  Ám ahhoz, hogy pontosabb kronológiát mondhassanak, radiokarbonos kormeghatározást kell végezniük.

Zöldségmaradványokat is találtak a sírban

A múmiát egy földalatti építményben találták meg Lima városának külvárosában. A sírban kerámiák, zöldségmaradványok és kőeszközök is voltak.

Peru – a Machu Picchu turisztikai célpont otthona – több száz régészeti lelőhelynek ad otthont olyan kultúrákból, amelyek az Inka Birodalom előtt és után alakultak ki. Mint ismert, az inkák 500 évvel ezelőtt uralták Dél-Amerika déli részét, azaz egészen Ecuador déli részétől és Kolumbián keresztül Chile központjáig.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet