Napjainkban sokat hallani az oltás szót, viszont nem csak a COVID kapcsán lehet aktuális az, hogy beoltassa magát az ember.
Az oltások évente 3 millió életet mentenek meg. És nemcsak gyerekekét, de felnőttekét is. Az oltás az egyik legfontosabb dolog, amivel megóvhatjuk magunkat komoly betegségektől, melyek halálosak is lehetnek.
Ha egészséges szeretnél maradni, most megtudhatod, mely oltások azok, melyekre felnőttként is szükséged van.

Influenza

Oltasok Felnotteknek, Szukseges Oltasok Felnotteknek, 9 Tipusu Oltas Felnotteknek
/ Fotó: Bright Side
Az influenza vírus gyakran változik, és senki sem tudja megjósolni, hogy mennyire lesz veszélyes. Ezért fejlesztenek ki ellene újabb vakcinákat minden évben. Az éves influenza elleni védőoltás megvédhet ettől a betegségtől. Leggyakoribb tünetei a köhögés, láz, torokfájás, orrfolyás, fejfájás, fáradtság, levertség. Az influenza egyesek számára különösen veszélyes lehet. Akiknek valamilyen betegségük van, például krónikus tüdőbetegség vagy cukorbetegség, akik várandósak vagy 65 év felettiek, azoknak még inkább ajánlott az oltás.

2. Humán papillomavírus (HPV)

A HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség. Méhnyakrákot és más típusú rákot is okozhat, valamint genitális szemölcsöket. Az ellene adott oltás a leghatékonyabb 11-12 éves korban, még a nemi élet megkezdése előtt. De ha már idősebb vagy és szexuálisan aktív, még akkor is megkaphatod az oltást. A HPV elleni vakcinát általában 3 dózisban adják 6 hónapon át.

Pneumococcus

Oltasok Felnotteknek, Szukseges Oltasok Felnotteknek, 9 Tipusu Oltas Felnotteknek 1
/ Fotó: Bright Side
A pneumococcus fertőzés okozhat tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást és vérmérgezést. Ezek megelőzése érdekében ajánlott a 65 év felettieknek a védőoltás. A 19-64 év közöttiek is megkaphatják egyes rizikófaktorok megléte esetén. Ilyen például a krónikus betegségek, az immunrendszert gyengítő betegségek, az AIDS, a rák, a cochleáris implantátum vagy az agy-gerincvelő folyadék szivárgás, asztma, illetve dohányzás.

Tetanusz, diftéria, szamárköhögés

A tetanusz olyan betegség, ami fájdalmas izomgörcsöt okoz és halálos is lehet. A diftéria légzési és szívproblémákat, valamint bénulást okoz. A szamárköhögés nagyon súlyos, heteken át tartó köhögést okoz, melynek során akár a bordák is eltörhetnek. Ha az ezek elleni védőoltást nem kaptad meg gyermekkorodban, most szükséged lesz rá. Utána pedig 10 évente ismétlő oltás következik. Ha várandós vagy, akkor még inkább javasolt, hogy a 3. trimeszter alatt megkapd a vakcinát, hogy te és a babád is védettek legyetek.

Övsömör

Az övsömör egy fájdalmas, kiütésekkel és felhólyagosodással járó bőrbetegség. 2-4 hét után elmúlik, de sokaknál a fájdalom hónapokon vagy akár éveken át megmaradhat. Ez az ún. posztherpetikus neuralgia (PHN), ami az övsömör leggyakoribb szövődménye. Az idő múlásával az övsömör és a PHN kockázata is egyre nő. 50 év felett érdemes oltást kérni a megelőzés érdekében. Ez a betegség többször is jelentkezhet, ezért az oltás akkor is javasolt, ha volt már korábban övsömöröd.

Bárányhimlő

Nagyon gyakori fertőző betegség. Szövődményei között megtalálható a tüdőgyulladás, az agykárosodás és a bőrfertőzések. Ha még sosem voltál bárányhimlős és sosem kaptál oltást ellene vagy csupán egy dózist, most 2 dózis vakcinát kell kapnod. Ez különösen fontos az egészségügyben dolgozóknak, illetve azoknak, akik gyakran vannak gyerekek közelében.

Kanyaró, mumpsz, rubeóla

Az MMR-oltás egyszerre véd mindhárom betegség ellen. A kanyaró, ami tüdőgyulladást, agykárosodást, de akár halált is okozhat, a mumpsz, ami vezethet süketséghez, agyhártya gyulladáshoz, agyvelő gyulladáshoz, és a rubeóla, ami ideggyulladást válthat ki, megelőzhetők ezzel a kombinált oltással. A felnőtteknek legalább egy dózist kell belőle kapniuk, de egyesek, mint például azok, akik sokat utaznak külföldre vagy az egészségügyben dolgoznak, 2 dózissal lesznek biztonságban.

Agyhártyagyulladás

Életveszélyes betegség, mely egyes esetekben halált vagy súlyos komplikációkat okoz, például agykárosodást. A vakcina javasolt azoknak, akiknek léppel kapcsolatos betegségük van, HIV vírussal fertőzöttek vagy sokat utaznak olyan országokba, ahol gyakori ez a betegség.

Hepatitis A és B

Oltasok Felnotteknek, Szukseges Oltasok Felnotteknek, 9 Tipusu Oltas Felnotteknek 4
/ Fotó: Bright Side
A Hepatitis A egy májbetegség. Kialakulhat attól, hogy ürülékkel érintkezett ételt vagy italt fogyasztunk vagy egy fertőzött emberrel érintkezünk. A Hepatitis A elleni vakcinát bizonyos rizikófaktorok esetén lehet megkapni. Például ha olyan országokba utazunk, ahol gyakran fordul elő ez a betegség, vagy olyan emberek vannak a környezetünkben, akik már ebben szenvednek. A Hepatitis B szintén egy májbetegség, amit akkor kaphatunk meg, ha érintkezünk olyan ember vérével vagy testfolyadékával, aki már fertőzött. A vakcina különösen fontos azoknak, akik a munkájuk során vérrel érintkeznek vagy fertőzött emberrel élnek.

Romániában már törvényt is hoztak arra, hogy az oltásra szabadnapot adjanak. Ha érdekelnek a részletek, itt találhatod.

Az alábbi cikk a Bright Side angol fordítása által készült.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet