A tökéletesen felvert tojásfehérje sok sütemény titka.

A tojásfehérjét felverni úgy, hogy az pont jó legyen, valójában nem bonyolult feladat. Még csak túlverni sem lehet, ahogyan a tejszínt, de van néhány tényező, amire ha odafigyelsz, megkönnyítheted a saját dolgodat.

Tojás

  • A profi cukrászok szerint a tojáshab elkészítéséhez a legjobb a 3-4 napos tojásfehérje.
  • Mivel a hideg tojást nehezen lehet felverni, 1-2 órával korábban vedd ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen, mikor elkezdesz vele dolgozni.
  • A fehérje és a sárgája elválasztásának makulátlanul kell sikerülnie! Se apró pöttynyi sárgája, se tojáshéj darab ne kerüljön a fehérjébe. Ha ebben még nincs rutinod, többféle módszert kipróbálhatsz, de külön erre a célra eszközt is vásárolhatsz.
  • A tojáshéjat a fehérjéből ne kézzel szedegesd ki, hanem egy tiszta kanállal. A bőrünk zsírossága ugyanis megakadályozza, hogy a tojáshab tökéletes legyen.

Habüst

  • A tojáshab készítéséhez a legjobb, ha fémből készült habüstöt használsz. Műanyag keverőtálban is verheted a fehérjét, de a műanyagot nehezebb a zsírtól megtisztítani és mosószer maradványok is lehetnek a felületén. A rozsdamentes acéltál, üvegtál vagy a rézüst a legjobbak erre a célra.
  • A frissen elmosott edényt törölgesd szárazra, ha pedig túl meleg lenne mosogatás után, tedd néhány percre a hűtőbe, hogy visszahűljön.

Felverés

  • Keményebb lesz a hab, ha egy csipet sót vagy pár csepp ecetet, citromlevet teszel a tojásfehérjéhez.
  • A robotgépet kapcsold a legmagasabb fokozatra és végig ezen keverd a fehérjét. 3 perc alatt általában el is készül a kemény tojáshab. A tojásfehérje keverés közben előbb habos lesz, majd kifehéredik, végül pedig kemény állagot vesz fel. Próbája, hogy fejjel lefelé fordítod a tálat, és ha a hab nem csúszik ki belőle, jó munkát végeztél!

Azonnal használd fel!

A tökéletesen felvert tojáshab sem használható, ha túl sokat váratod. A légbuborékok elillannak belőle, és pillanatok alatt összeesik. Ezért célszerű közvetlenül a felhasználás előtt elkészíteni, majd rögtön összeforgatni egy lapát segítségével a többi hozzávalóval. Ezt a műveletet óvatosan, lazán végezd, hogy a hab ne törjön össze.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

9 élelmiszer, amit helytelenül mosunk meg

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre.