Orosz kormányzati források aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a hivatalos végítélet órája – amely azt méri, milyen közel áll az emberiség a pusztuláshoz – most közelebb van az éjfélhez, mint a történelem bármely pontján.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta újságíróknak, hogy az Oroszország és a NATO közötti jelenlegi feszültség „igazán riasztó”, írja a DailyStar. Annak ellenére, hogy a Bulletin of the Atomic Scientists, a szimbolikus óra mögött álló szervezet Vlagyimir Putyin orosz vezető az orosz nukleáris arzenál felszabadítására való célzásait okolta arra, hogy előrébb állították az órát.

Amikor 1947-ben először kitalálták a Végítélet Óráját, a mutatók hét percet mutattak éjfélig. Azóta az órát sokszor frissítették, tükrözve a napi politikai feszültségeket. A legpozitívabb lépések az 1990-es évek elején történtek, amikor az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti nukleáris szerződés aláírása – majd a kommunista állam összeomlása – úgy tűnt, hogy kizárja a nukleáris háború veszélyét.
Ám az évszázad során a helyzet tovább romlott: Putyin ukrajnai inváziója újabb félelmet váltott ki az Oroszország és a Nyugat közötti nukleáris összecsapástól, és az órát éjfél előtt 90 másodpercre állították át – a valaha volt legközelebbi időpontra. A nukleáris háború veszélye mellett a tudósok a Covid-19 világjárvány még mindig aktuális problémáját és a mögöttes éghajlatváltozás veszélyét vették figyelembe az emberiség létét fenyegető veszély kiszámításakor. A tudósok szerint a hidegháborús válságok, például a kubai rakétaválság és a berlini légiszállítás ellenére, amikor a szuperhatalmak a nukleáris megsemmisülés szélén álltak, a veszély még soha nem volt nagyobb, mint manapság.
Peszkov azonban továbbra is a nyugati szövetségesek Ukrajnának nyújtott támogatását hibáztatja, nem pedig főnöke fenyegetéseit: „Ez valóban rendkívül riasztó, és semmi jele a deeszkalációnak, tekintettel az Észak-atlanti Szövetség és az Egyesült Államok által elfogadott politikára” – mondta.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet