Oroszország miniszterelnök-helyettese, Alekszandr Novak arra figyelmeztet, hogy a nyugat szankciói abba az irányba terelik őket, hogy leállítsák a gázszállítást.

Alekszandr Novak azt állította, ha a nyugati államok elfogadják az amerikai javaslatot, és betiltják az orosz olajexportot, az megduplázná a jelenleg is magas olajárakat. Ahogy a Blikk is kiemelte, az Európai Unió számos állama – köztük Németország, Hollandia és Magyarország –, nem támogatja az orosz energiaexport betiltását, és úgy néz ki, Európa nem akar, és nem is tud lemondani az orosz olajról és gázról.

Az Európai Bizottság egy terv kiadását tervezi arról, hogyan lehetne több cseppfolyósított földgázt venni, taktikusabban tölteni a gáztárolókat, hogy betilthassák az Északi Áramlat-2 gázvezetéket. Alekszandr Novak válaszul közölte, Oroszországnak megvan a joga az Északi Áramlat-1 vezetéken keresztül történő gázszállítás leállítására is. 

Egyelőre azonban nem hozunk ilyen döntést. Senki sem profitálna belőle. Bár egyes európai politikusok az Oroszország elleni nyilatkozataikkal és vádaskodásaikkal ebbe az irányba terelnek bennünket.

A miniszterelnök-helyettes szerint Oroszországnak nincs köze a kőolaj- és földgázárak rohamos növekedéséhez. A drágulás miatt az európai vezetők nyilatkozatait hibáztatja. Kiemelte, Oroszország biztosítja Európa gázfogyasztásának 40 százalékát, és mindig megbízható partner volt. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.