A 20 éves Trafó perpetuum mobileként pörgeti a következő évadot is! Nem érdemes kihagyni!

Október 16-án üt az óra: a Trafó pontosan 20 éve nem állt le egy pillanatra sem. Akárcsak egy perpetuum mobile, a ház állandó mozgásban van. A születésnapi évad megmozdulásai is előremutatóak, különleges találkozásokat ígérnek. Jönnek az androgün alakok és akrobatika kimagasló fokon, ön- és identitáskeresés DJ/VJ settel. Ezen kívül catwalk koncert, abszurd, Twin Peaks-es fizikai színház, 200%-os vizualitású illúziószínház, montreáli szuggesztív szólóelőadók várják többek között az új, ünnepi évadban a közönséget.

Frankenstein-tervvel indul a gőzhenger

A Háztól már megszokott temérdek program szeptember 8-9-én veszi kezdetét Mundruczó Kornél díjnyertes előadásával, a Frankenstein-tervvel.

A független színházi társulatok bemutatói, csak úgy, mint a meghívott világsztárok előadásai is az összefogás, társadalmi felelősségvállalás, a nyitottság és elfogadás jegyében jelennek meg az évad tervezetében. Szeptember 22-én, a Színházak Éjszakáján a Trafóban is lesz min elcsodálkozni egész nap. Este pedig egy ongoing performansz várja a színház szerelmeseit.

A PHOENIX egy olyan biztonságos teret képez, ahol központba kerülnek a vágyak és az élvezetek.

Heine Røsdal Avdal táncos, performer, koreográfus és videóművész 2018. október. 16-17-18-án 16 órától 22 óráig negyedóránként várja a nézőket az A Box with holes, vagyis Lyukas doboz című installációjába. Ebben a „néző” egyedül tölt el egy negyedórát. Fizikai tapasztalat és a technológia együttesen igyekszik transzponálni érzékelését, érzékeit. A megszokott kifelé tekintés helyett befelé irányítani figyelmét.

Tárlatvezetéssel készül a Trafó Galéria október 16-án. A sötét feltárása című évadkezdő kiállítás olyan művészeket mutat be, akik új és érzéki módon dolgoznak fel misztikus témákat. 

Újcirkusztól a Gondolat Generátorig

2018. október 16-án 17 órától, 17-én 15 órától, 18-án pedig szintén öttől, aki nyitott szemmel járja Budapest köztereit, nemsokára belebotlik valami nagyon szépbe, és találkozhat Joan Catalával. A külső helyszíneken egy embert érdemes keresni, aki egy fatörzzsel lepi meg közönségét. 

Cafe Budapest 18 10 16 17 Joan Catala Pelat E1536681123463
Joan Catala: Pelat / Fotó: Papageno.hu

A Pelat egy olyan izgalmakkal teli, mégis költői darab. Arra vállalkozik, hogy a tánc, a színház és az újcirkusz határait átlépve eltörölje a különbséget néző és előadó között. Rizikós, őszinte és merész vállalkozás, amit sok megfigyelés előzött meg a testről, a mozgásról, az emberek viselkedéséről és a közösen szervezett mezőgazdasági munkáról.

Este hét órától a Trafóklubban a Gondolat Generátor programja lesz látható. Címe: #mindenkitörténet, hiszen mindenki története számít. A közösségi színház olyan saját történetekből szövődik majd össze, amelyeket a lelkes résztvevők önként meséltek el arról, hogy milyen volt húsz évesnek lenni.

A magyar premierek közül először a Hybrid produkció mutatja be szeptember 21-én, két nap ráadással Heiner Müller: Kvartett című darabját.

A Kvartett Merteuil márkiné és Valmont fetisiszta szerepjátéka 18. századbeli álarcokban. Ezúttal 21. századi filtereken át találkozik a közönséggel Lakatos Márk, Bocskor Bíborka és Urbanovits Krisztina főszereplésével. 

Szintén a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös programként jelentkezik Az Ügy. Kodály Zoltán Székelyfonó című daljátékának alapötletét és formájáját fel- és kihasználva egy népdalokból építkező etűdsorozattal  mutat képet a jelenlegi magyar társadalomról. Az október 11-től látható ősbemutatót fémjelzi a Soharóza, Halas Dóra, Nagy Fruzsina, Bartha Márk és Fekete Ádám.

A Faktor Terminál október 26-án Bálsój szerelem a Málenkij robot idején címmel tart bemutatót. A dokumentarista elemek felhasználásával készült előadásban egy málenkij robotra elhurcolt férfi, Váradi Miklós és otthon maradt felesége, Pogány Irén levelezésén keresztül ismerhetjük meg személyes történetüket. Végh Zsolt rendezésében az előadók ezúttal Terhes Sándor, és Schermann Márta lesznek.

Ha elég bátor vagy, gyere az Animal city-be!

A Staféta pályázat 2018-as bemutatói közül három darab is a Trafó Kortárs Művészetek Házában lesz látható. Először Pass Andrea: Eltűnő ingerek című, demenciáról szóló története kap teret október 27-én.

Majd a Daoud Dániel-Kliment János-Somló Dávid-Szabó Veronika szerzői négyes jelentkezik az Animal city című interaktív színházi előadással. A darab az urbán dzsungel és a benne cikázó emberek, a spontán és szervezett tömegek viselkedési és mozgásdinamikáját vizsgálja majd.

A Tesz-Vesz város és a Dogville inspirálta játék először november 20-án lesz látható a Trafó nagytermében.

Ebben a hónapban egy másik bemutató is várható, NIBIRU munkacímmel a Vadas Zsófia Tamara-Tóth-Márton Emil-Gryllus Ábris trió lep majd meg minket. Végül az év végén Kelemen Kristóf tér vissza a Házba Megfigyelők című legújabb munkájával. Kárpáti Péter Díszelőadás című drámáját a szerző decemberben egy egészen új koncepcióban mutatja be a Trafóklubban.

Ismét vásznon az emberi jogok

Idén 15. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. A megnyitó vetítéséhez ebben az évadban is a Trafó Kortárs Művészetek Háza adja a helyszínt.

24540
Time Takes The Time Time Takes / Fotó: Rockstar.hu

A TIME TAKES THE TIME TIME TAKES című kortárstánc előadásban olyan rejtett és állandó ritmus fedezhető majd fel, amely az idő múlását jelzi. A darab az inga mozgásához hasonló, egyszerű, de fizikailag nagyon erős, dinamikus mozdulatokra építve, komplex szerkezetek sorozatát teremti meg  és rombolja le  három táncos bevonásával.

A spanyol Maria Campos és a libanoni Guy Nader a tánc nemzetközi élvonalába sorolható alkotók. Munkáikat a letisztult, intellektuális és egyben elegáns megfogalmazás mód jellemzik.

Gravity & Other Myths (AUS): Backbone című újcirkusz előadásával bővül az English-friendly programok sora. A 2009-ben alakult adelaide-i társulat profilja az akrobatika, munkájukkal nagy elismertséget és számos díjat nyertek el Ausztrália-szerte.

Gravity And Other Myths Backbone 1
Gravity And Other Myths, Blackbone / Fotó: Daily Review

A csapat számára azonban a fizikai tudás és ügyesség mellett ugyanolyan fontos a színpadi őszinteség. A kiemelkedő ügyességet és erőt kívánó alkotás szeptember 27-től 29-ig lesz látható a Trafóban.

Silvia Calderoni multitasking előadásától a Peeping Tomig

Az olasz Motus társulat MDLSX című előadásával nemcsak az önéletrajzi és az irodalmi utalásokat ütközteti, hanem a fikció és a valóság határmezsgyéin lebeg. De a nemi hovatartozás és a nemi identitás korlátjainak lerombolásán is dolgozik. Silvia Calderoni miközben a színpadon fizikailag és lelkileg lemeztelenedik, működteti az előadás technikai apparátusát.

Operatőr, hang- és videotechnikus, egyszemélyben. Magától értetődő hitelessége felold minden dagályosságot és mesterkéltséget.

A CAFe Budapesttel közös programként szerepel a Trafó műsorában a rég látott szürrealista belga társulat: a Peeping Tom. Az ijesztően tehetséges csapat retinába égő látvánnyal, asszociatív, mutatványszerű jeleneteken keresztül vizsgálja az emlékezetet, az élet szövetének mozaikos összetételét. Az emlékek raktárában kombinálódó és fejlődő események végül meghatározzák, kik vagyunk. A Moeder világa egyszerre vicces és kísérteties, nyugtalanító, mégis ismerős.

Provokatív, gondolkodásra ösztönző előadások

November elején érkezik A WHS, egy kísérletezőkedvű finn cirkuszi/színházi csoport, produkcióik a vizuális színház és az újcirkusz mezsgyéjén helyezkednek el. A Búcsú kiemelkedő jellegzetessége a tökéletes illúzió megteremtése majd lerombolása, ahogy minden igazán jó fizikai színháznak. 

Lucy Guerin Inc – Split (4 – 6 SEP 2018)

More info: http://bora-bora.dk/en/forestilling/split/

Majd a hónap közepén az ausztrál Lucy Guerin erős és elegáns koreográfiája lesz látható, a Split. Egy felöltözött és egy meztelen táncos – Melanie Lane és Lilian Streiner –, akiket a folyamatosan szűkülő tér és idő határoz meg.

Képesek vagyunk-e az együttműködésre egy olyan világban, melyben folyamatosan nő a nyomás, viszont a lehetőségeink csökkennek? 

Az előadást számos díjra jelölték, Lilian Steiner pedig elnyerte az Ausztrália legjobb előadóművészeinek járó  Helpmann-díjat tánc kategóriában. A Split provokál, gondolkodásra ösztönzi nézőjét.

Az elmúlt évek hagyományát folytatva az egy héten át tartó UH Fest idén is a Trafóval közösen megrendezett estével kezdődik.  A fesztivál nyitóestéjének vendége az amerikai moduláris szintetizátor guru Keith Fullerton Whitman. A hangművész-performer legenda John Duncan a Soharóza kórussal ad elő egy exkluzív műsort. Magyar részről pedig Porteleki Áron és Bertók Márton duója lép fel. Októberben pedig szintén a fesztivál keretén belül ad koncertet a cyber ellenállás queer fekete dívája vagyis Mhysa és a moduláris szintetizátorok magyar fenegyereke Prell.

India, Ghána és Montreal zenéje is eljön

Az indiai klasszikus zene szerelmesei sem maradnak fellépők nélkül. India leghíresebb énekes testvérpárja 7 év után indul világkörüli turnéra, és először fognak fellépni Magyarországon. A Rága Bhairavtól a Rága Bhairaviig egy különleges zenei koncepciót takar, amiben a két világhírű énekes átvezet minket a különböző játékidőben megszólaló rágák érzelmi tengerein. 

A Felabration 2018, a Fela Kuti emlékest, a tavalyi nagy sikerre való tekintettel megint helyet kap a Házban. A tavaly e célból összeállt zenekar, The Mabon Dawud Republic azóta önálló repertoárral koncertezik.

Még idén kiadja első lemezét olyan ghánai highlife legenda közreműködésével, akivel Accrában koncerteztek.

Montreal pezsgő független zenei szcénájába tehetünk betekintést november 3-án. A legendás Constellation kiadó körül csoportosuló művészekből választottunk két rendkívül szuggesztív alkotót. Colin Stetson és Jessica Moss legfrissebb szólóprodukciójukat mutatják be.

0009538494 10
Colin Stetson / Fotó: Bandcamp

Az ünnepi koncert időszakra való tekintettel jön december 28-án Szabó Benedek és a Galaxisok, másnap pedig DJ Bootsie Quartett & iamyank Live Ensemble bulira várunk mindenkit. DJ Bootsie és iamyank ízlésének és zenei érdeklődésnek igen nagy a közös halmaza, mégis erős, egyedi stílusjegyekkel rendelkezik mindkettejük munkássága: a folyamatos kísérletezés, a merengős érzetek, az akusztikus és elektronikus eszközkészlet összemosása kezdetektől jelen van mind a lemezeiken, mind pedig a színpadon. Az elmúlt évek alatt egymás rajongóiból hamar közös terveket szövő baráti viszony alakult ki. Ezen az estén nem csak először áll együtt színpadra két produkció, a két zenész részt vesz egymás produkciójában és előadják decemberben megjelenő első közös dalukat is. Erősen ajánlott mindenkinek akiben megmozgat valamit, ha azt hallja: merengő downtempo, absztrakt hiphop, electronica, ambient, cinematic. 

Biciklitúra és táncmaraton

A Trafó október 6-án közös bicikli túrát szervez a közönségével, illetve idén is csatlakozik a bringás reggeli kezdeményezéshez.

A Műhely Alapítvány és a Trafó bemutatja a Táncmaraton 2018-at. Az ősz beköszöntével, ha bárkit foglalkoztat a gondolat, hogy elkezdjen rendszeresen táncolni, de sosem volt megfelelő az időpont számára és nem is tudta, hogy pontosan hol kezdje, itt a helye. 

A Trafó Galéria 2018-as jubileumi évadjában is az innováció és az újrafelfedezések helyszíne lesz akárcsak eddig, Budapest és Közép-Kelet Európa egyik markáns non-profit kortárs képzőművészeti kiállítóhelyeként.

A galéria féléves programja reflektál mindarra a sokoldalúságra, ami a kiállítóhelyet jellemezte az elmúlt két évtizedben. Az évad első kiállítása, A sötét feltárása című nemzetközi csoportos kiállítás, ami sok év intézményi tabusítása után olyan művészeket mutat be, akik új és érzéki módon dolgoznak fel misztikus témákat. A kiállítók között találjuk a 2017-es Velencei Biennálé egyik üstökösét Pauline Curnier Jardint, a MOME fotográfia mester szakának hallgatóját Bolla Szilviát, prágai független képzőművészeti színtér egyik meghatározó alakját, Anežka Hoškovát és az átmenetileg New Yorkba költöző Borsos Lőrinc művészpárost. Mucsi Emese és Salamon Júlia fiatal vendégkurátorok jegyzik az évad következő kiállítását, ami az 1981-től Svédországban élő Palotai Gábor képzőművész művészkönyveiből nő majd ki. December folyamán pedig a 2014 óta, a londoni Tenderpixel Galériát vezető Soós Bori rendez vendégkurátorként kiállítást a Trafóban. 

Részletes program: ITT

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból