A hosszabb ideig tartó szoptatás 6 előnye az anya és a baba számára

A csecsemők életük első szakaszában, a természetesen biztosított étkezés által nyernek táperőt. Maga a szoptatás azon túl, hogy jóllakatja a babát, más pozitív hatásokkal is jár.

Minden anya a babára és saját magára való tekintettel eldönti, hogy meddig szoptat és mikor kezdi az elválasztást. Ki korábban ki később választja le a babát a szoptatásról.

A WHO szerint az ideális a 6 hónapon át történő szoptatás, majd további 2 évig, már hozzátáplálás mellett. Ha valaki így tesz, annak valóban nagyon sok előnye lehet úgy a babára, mint önmagára nézve.

Jobb egészség, erősebb immunrendszer

Hosszabb Ideig Tarto Szoptatas Elonyei, Hosszabb Szoptatas, Hosszabb Szoptatasi Ido Elonyeni Anya Baba
/ Fotó: Bright Side
Az anyatej sok fehérvérsejtet tartalmaz, melyek immunsejtek. Ez azt jelenti, hogy a szoptatással meghosszabbítható az az idő, míg a baba közvetlenül az anyától kapja az immunerősítőt. Az anyatej képes alkalmazkodni a baba igényeihez, tartalmazza a megfelelő antitesteket a különböző fertőzések ellen. Az anyatej minősége idővel javul, tehát minél tovább szoptatsz, annál több egészséges anyagot biztosíthatsz a babádnak. Ezeknek a hatásai pedig még szoptatás után is érvényesülnek. A 12 hónapon át történő szoptatás javítja az egészségi állapotot és csökkenti bizonyos betegségek kockázatát.

Pozitív hatások az agyfunkciókra és a viselkedésre

Hirdetések
Hosszabb Ideig Tarto Szoptatas Elonyei, Hosszabb Szoptatas, Hosszabb Szoptatasi Ido Elonyeni Anya Baba 1
/ Fotó: Bright Side
Ahogyan a baba mikróbiomja fejlődik, az hatással van az agyfunkciókra és szabályozza a viselkedést is. A szoptatás támogatja a fejlődő mikróbiomot azáltal, hogy biztosítja a szükséges tápanyagokat. Különböző tanulmányok állapították meg a kapcsolatot a szoptatás és a magasabb intelligencia szint között, bár van számos egyéb tényező is, ami nagyobb mértékben befolyásolhatja egy gyermek intelligenciáját. Annyi azonban biztos, hogy az anyatej tápanyagokat tartalmaz, mint például a DHA, ami pozitívan hat az agy fejlődésére.

Egészséges bél mikróbiom

Hosszabb Ideig Tarto Szoptatas Elonyei, Hosszabb Szoptatas, Hosszabb Szoptatasi Ido Elonyeni Anya Baba 2
/ Fotó: Bright Side
A mikróbiomunkra, ami nagyon fontos a fejlődéshez és az immunitáshoz, szintén nagy hatással van a szoptatást. A baba fejlődő mikróbiomjának szüksége van bélbaktériumokra a megfelelő fejlődéshez. Ezt pedig az anyatej biztosítja számára. Az anyatej sokféle mikrobát tartalmaz, melyek hasznosak a fejlődő baktériumflóra számára. Minél tovább szoptatsz, annál erősebb lesz a baba mikrobiomja.

Jobb alvási szokások

Hirdetések
Hosszabb Ideig Tarto Szoptatas Elonyei, Hosszabb Szoptatas, Hosszabb Szoptatasi Ido Elonyeni Anya Baba 3
/ Fotó: Bright Side
A szoptatás javíthatja az alvás-ébrenlét ciklus szabályosságát csecsemőknél. Napközben az anyatej összetétele nem marad változatlan, egyes összetevőinek mennyisége változik benne. Például a metionin hormon, ami az alvást szabályozza, felnőttekben éjszaka választódik ki, de csecsemőknél nem. Ennek a hormonnak nyugtató hatása van, és az anyatej, ami ezt tartalmazza, segíti a baba elalvását és a hasfájást is csökkenti.

Kiegyensúlyozott táplálás

Hosszabb Ideig Tarto Szoptatas Elonyei, Hosszabb Szoptatas, Hosszabb Szoptatasi Ido Elonyeni Anya Baba 4
/ Fotó: Bright Side
Minél tovább szoptatsz, annál többet változik a tejed. Mégpedig azért, hogy jobban táplálja a csecsemőt, annak változó szükségletei szerint. Egy tanulmány kimutatta, hogy 1 év után az anyatejnek magasabb a zsír- és energiatartalma, amivel jobban kiszolgálja a gyermek szervezetének igényeit.

Anyai kötődés

Hirdetések
Hosszabb Ideig Tarto Szoptatas Elonyei, Hosszabb Szoptatas, Hosszabb Szoptatasi Ido Elonyeni Anya Baba 5
/ Fotó: Bright Side
Egy tanulmány szerint azok a nők, akik hosszabb ideig szoptattak, sokkal erősebb anyai érzékenységet mutattak még a gyermek későbbi élete során is. Ez az erős kötődés segít az anyáknak abban, hogy jobban ismerjék a gyermekük jelzéseit, és sokkal rugalmasabbak legyenek saját viselkedésüket illetően.

A szoptatás előnyei az anya számára

Hosszabb Ideig Tarto Szoptatas Elonyei, Hosszabb Szoptatas, Hosszabb Szoptatasi Ido Elonyeni Anya Baba 6
/ Fotó: Bright Side
A hosszan tartó szoptatásnak számos előnye van nemcsak a baba, de az anya számára is: Ha a szoptatás legalább 6 hónapig tart, segíthet a fogyásban. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok az anyák, akik legalább 12 hónapon át szoptattak, kevésbé voltak hajlamosak érrendszeri betegségekre. A hosszabb szoptatás abban is segít, hogy később erősebbek legyenek a csontok. A több mint 12 hónapon át tartó szoptatást összefüggésbe hozták a reumás ízületi gyulladás csökkent kockázatával. A szoptatásnak fogamzásgátló hatásai is vannak. Ha hosszabb ideig tart, a szoptatás csökkentheti a petefészekrák esélyét. A hosszabb szoptatás csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is.

Ha többet szeretnél tudni az újszülöttekről, a következő cikkünkben sok hasznos információt találsz.

Az alábbi cikkünk a Bright Side angol fordítása által készült.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet