Az élelmiszerek minősége sok esetben silány, így nem azt kapod, mint amit vártál. Az összetevők elolvasása mindig jó döntés.

Az élelmiszerek, amiket megveszünk, gyakran nem olyanok, mint amilyennek elképzeltük őket. A jó hír azonban az, hogy a gyártók átveréseit a hamisított élelmiszerekkel el tudod kerülni!

Őrölt kávé

Hamisitott Elelmiszerek 1

Az őrölt kávéba keverhetnek pirított és aprított árpát, búzát, szójababot. Hogy csökkentsék a gyártás költségeit, sok gyártó még darált fát is képes a kávéhoz adni!

Hogyan kerüld el?

Vásárolj szemes kávét, és otthon őröld meg!

Gránátalmalé

Hamisitott Elelmiszerek 2

A címkén azt írják, hogy az üvegben 100%-os gránátalmalé és áfonyalé van. A legtöbbször azonban a gyümölcslevet felhígítják olcsó almalével vagy közönséges vízzel.

Hogyan kerüld el?

Figyelmesen olvasd el az összetevőket, és nézd meg a gyümölcslé arányát!

Olívaolaj

Hamisitott Elelmiszerek 3

Amikor veszel egy üveggel egy drága olívaolajból, lehet, hogy igazából egy üveg kukorica-, pálma- vagy szójaolajjal térsz haza.

Hogyan kerüld el?

Önts egy kevés olajat egy pohárba, majd tedd a hűtőbe! Az igazi olívaolaj üledékes lesz.

Parmezán sajt

Hamisitott Elelmiszerek 4

Az egyik olyan élelmiszer, amit a leggyakrabban hamisítanak. A parmezán sajt akár 10%-ban is tartalmazhat faforgácsot! Olcsó sajtok keverékét szintén alkalmazzák a parmezán előállításához.

Kapcsolódó cikk

Hogyan kerüld el?

Végy egész sajtot, és figyelmesen olvasd el az összetevőket!

Méz

Hamisitott Elelmiszerek 5

A mézhamisítás tekintetében az emberi fantázia végtelen. A leggyakrabban magas fruktóztartalmú szirupokkal hígítják a mézet.

Hogyan kerüld el?

Olvasd el a tárolási javaslatot! A természetes mézet nem kell a hűtőben tartani.

Szusi

Hamisitott Elelmiszerek 6

A piros rész a kis tekercsben a legtöbbször nem lazac. A legtöbb esetben egy olcsóbb halfajtával helyettesítik, amit időnként még meg is színeznek, hogy a lazacra hasonlítson.

Hogyan kerüld el?

Ha halat szeretnél enni, jobb, ha steak formájában rendeled.

Rizs

Hamisitott Elelmiszerek 7

Valamennyi élelmiszer-hamisítás közül ez a legveszélyesebb. A képen látható hamisított rizs keményítővel kevert műanyagból készül. A szemek nagyon hasonlítanak a rizsre, gyakran még illatukban is, mivel aromával fújják le őket.

Hogyan kerüld el?

A hamisított rizs nem süllyed el a vízben, és úgy ég, mint a műanyag. Amikor vásárolsz, figyelj a gyártóra, és csak a megbízható márkákat válaszd!

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

9 élelmiszer, amit helytelenül mosunk meg

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre.