Néhány dologba elég jól beletaláltak a sci-fi-irodalom klasszikus szerzői a koronavírus-járványra vonatkozóan.

Mi marad velünk a poszt-Covid világban?

Miután a több héten át tartó bezártság elmúltával lassan újraindul a gazdaság itthon és külföldön is, feltehetjük magunknak a kérdést: milyen lesz a világ, ha már túl vagyunk a járvány nehezén?

Sci Fi Koronavirus Utan Vilag
/ Fotó: Getty Images

Sokan a spanyol náthával példálódznak, a szakértők pedig azt vetítik előre, hogy az újranyitás után jön majd a visszaesés, a húzd meg-ereszd meg elven történő működés. A Mashable Italia összeszedte, milyen válaszokat adott eddig a sci-fi irodalom.

Távolságtartás

A társasági távolságtartás Isaac Asimov – akinek idén év elején ünnepeltük születésének 100. évfordulóját – 1956-os regényében, A mezítelen napban jelenik meg, amelynek semmi köze a járványhoz. A csillagközi noir a távoli jövőben játszódik. A Föld bolygóról származó nyomozó egy fényévekre található kolóniához látogat, hogy megoldjon egy rejtélyes gyilkosságot. Az ott élők mind jómódúak, hatalmas villákban élnek, óriási birtokaikon robotok végzik a munkát. Mivel megszokták a nagy tereket és távolságokat, már viszolyognak az emberi érintkezéstől. A találkozásokkor, még a szerelmi légyottok során is, távolságot tartanak.

Isaac Asimov’s Predictions for 2019

35 years ago, Science Fiction’s Grandmaster, the late Isaac Asimov, made some predictions for 2019. As we head into the New Year, we’ll take a look at those …

Az Asimov által megjelenített társasági távolságtartás nem csak a mérhetetlen gazdagság következménye. Aki elhagyja a túlnépesedett Földet, a másik véglettel szembesül, és lenézik, ha nem tudja betartani a kötelező távolságot.

Videórandi, az új trend – ezentúl virtuálisan ismerkedünk?

Videórandi, az új trend – ezentúl virtuálisan ismerkedünk? Könnyebb lesz kiszűrni, aki biztosan nem hozzánk való A videós kapcsolatnak köszönhetően nem kell lemondani a karantén-időszak alatt sem a találkákról, csak most a személyes találkozók helyett minden átkerül az online térbe. Talán érdemes lesz az elkövetkezendőkben is megfontolni, hogy megtartsuk ezt a szokást.

A mi elszigeteltségünk nem kiváltság, hanem kötelesség. A kijárási tilalom feloldása után sem ölelhetjük meg egymást azonnal, hanem még hónapok kellenek hozzá. A külföldi tengerpartokon és vendéglátóhelyeken plexiüvegből készült válaszfalakat installálnak a napágyak illetve az asztalok közé.

A külvilág hiánya

A veszteségekhez képest semmiség, hogy most mindenkinek kimaradt a tavasz. Ugyanakkor ez is hozzátartozik a kollektív Covid-19 traumánkhoz. A városlakók még azt a kevés természetet sem igazán élvezhették.

Philip K. Dick Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? (1968) című disztópikus regényében, amely Ridley Scott 1982-es kultfilmjének, a Szárnyas fejvadásznak irodalmi alapja, a Föld egy nyomasztó hely. Miután tönkretették, az emberek távoznak onnan. Egy atomháború elpusztította a természetet, de a fejlett városok megmaradtak.

Ami uralkodik feletted, még megnyomoríthat: a 10 legjobb disztópikus film

This is the trailer of the film representation of George Orwell’s ‘Nineteen Eighty-Four’ and follows the story of two lovers in a society dominated by Big Br… Michael Radford rendezése filmként nem vált olyan klasszikussá, mint a George Orwell Bibliaként idézett műve. Listánkra főként különös hangulatvilága miatt vettük fel.

Az ott lakók szenvtelenül élik tovább az életüket, miközben arra várnak, hogy ők is elhagyhassák a bolygót. Miután elvették tőlük a természetet, az emberek elkezdték isteníteni. Az állatok eletromos replikáit bálványként imádják. Igazi státuszszimbólumnak számítanak, ami egyben azt is jelzi, mennyire vissza akarnak találni a teremtett világ és az ember közötti elveszett harmóniához. Megható tisztelet övezi a kihalt állatok után maradt űrt betölteni hivatott tárgyakat.

https://www.instagram.com/p/B_14izYj7qO/

Amit elvesztünk, arra vágyunk, emlékezünk, tiszteletben tartjuk. A természet még velünk van, sőt, magához is tért, amíg nem pusztítottuk. Vajon környezettudatosabbakká válunk? Képesek leszünk-e úgy elérzékenyülni egy élő állat látványától, mint a Szárnyas fejvadász főszereplője?

Elhagyni az otthon biztonságát

Arthur C. Clarke, a 2001. Űrodisszeia (1968) és a Randevú a Rámával (1973) szerzője élete utolsó éveiben, 2003-2007 között, Stephen Baxterrel közösen írta meg az Időodüsszeia-trilógiát (Az idő szeme, Napvihar, Elsőszülöttek). Ezekben a kötetekben a 21. század vége felé a Földön zajló titáni harcról ír. Egy napvihar következtében először a túlélés, majd az újjáépítés a tét.

Két hónapon át alig mozdultunk ki otthonról. A négy falon kívüli világ veszélyes hely lett. Az új világban, Londonban gránittömbökből épülnek az új felhőkarcolók. A katasztrófa traumatizált túlélői a borzalmak után biztonságos bunkerekben kívánnak élni, ahová bezárkózhatnak.

Az osztrákok szabálya szerint csak maszkban próbálhatnak zenészek

Azon nem lepődünk meg, hogy az egész világot sújtja a koronavírus-járvány – bár tegnap megírtuk, magyar tudósok eredtek a kór nyomába, hogy felfejtsék, honnan érkezett hazánkba. És persze ez alól a zenészek sem kivételek. A koncerthiány hatalmas bevételt húz ki a zenészek zsebéből. Noha mind külföldön, mind hazánkban igyekeznek megmenteni a szakmát.

A világjárvány alatt is veszélyes helynek számított a külvilág. A koronavírus az emberek közötti szoros kontaktussal terjed, de ez korántsem jelenti azt, hogy aki kilép az utcára, veszélyben van. A karantén alatt, átvitt értelemben, megvastagodtak a lakások falai. Ezek után nem mindenkinek fog könnyen menni kilépni a biztonságos lakásból és visszatérni a munkahelyére a poszt-Covid világban.

Szórakozás mindenek felett

A Fahrenheit 451 (avagy az 1982-es magyar kiadás címe szerint Marsbéli krónikák) Ray Bradbury remekműve 1953-ból. A totalitárius, fogyasztáson és szórakozáson alapuló amerikai társadalom kritikája. A könyveket betiltották, a tűzoltók égetik el őket a polgárok támogató egyetértése mellett. A háromdimenziós televízió és a jólét tespedtsége uralkodik mindenek felett.

FAHRENHEIT 451 Official Trailer #2 (2018) Michael B. Jordan, Michael Shannon Sci-Fi Movie HD

FAHRENHEIT 451 Official Trailer #2 (2018) Michael B. Jordan, Michael Shannon Sci-Fi Movie HD Subscribe to Rapid Trailer For All The Latest Trailers! ▶ https:…

Bradbury nem a nagyon távoli jövőbe nézett, hogy elképzelje ezt az disztópiát. A második világháború utáni amerikai társadalom az otthoni kényelembe süppedve a fogyasztással próbálta elfelejteni a háborús traumáit, amelyek helyére aztán a hidegháborús és a nukleáris fenyegetettség lép. A könyvégető, elkényelmesedett embereket semmi sem kényszeríti, önként adják át magukat a nihilista jólétnek.

A kijárási tilalom és a rendezvények betiltása a koronavírus elleni küzdelemben elsőként tette be a kaput a személyes társasági és kulturális életnek. Távol tartott, elkülönített, depresszióba lökött a mindennapok borzalmaival és a belső őrlődéseinkkel. Fel kell tenni a kérdést, hogy ha vége lesz a járványnak, lesz-e majd újra kedvünk olyan önfeledten szórakozni, hogy ismét megfeledkezünk azokról a lényeges kérdésekről, amik most a vírus kapcsán nyilvánvalóvá váltak? És végül elégetjük, na nem a könyveket, hanem a megoldásra váró problémák listáját, csak hogy ne kelljen szembesülni velük?

A vészhelyzet-diktatúrák

Válsághelyzetben erős vezetőre és irányítókra van szükség. A nyugati demokráciákban a vezetők az egész vészhelyzet során a szokásosnál nagyobb hatalommal rendelkeznek, aztán minden visszaáll a megszokott rendbe. De ez nem mindig így történik. A jóval törékenyebb demokráciákban az is lehet, hogy nincs visszaút a diktatúrából.

Nineteen Eighty-Four – Official Trailer [HD]

This is the trailer of the film representation of George Orwell’s ‘Nineteen Eighty-Four’ and follows the story of two lovers in a society dominated by Big Br…

Nem kell messzire mennünk: március végén Orbán Viktor számára megszavazta a 133 bátor ember az időkorlát nélküli teljhatalmat. 2010 óta, amióta Orbán vezeti az országot, a magyar jogállamiság egyre csak leépül, és a hatalmi ágak egyre inkább egy kézbe összpontosulnak.

Az 1984-ben George Orwell egy totalitárius diktatúra természetrajzát tárja az olvasó elé. Ott is elengedhetetlen a vészhelyzet fenntartása, az állandó háborúskodás a hatalom legitimizálása érdekében. Óceánia, Eurázsia és Keletázsia a három világhatalom, akik állandóan konfliktusban állnak egymással. Ugyanakkor nem egyértelmű, hogy tényleg igaz-e, a hatalmak valóban léteznek-e vagy egyetlen országról van szó, és csak a Nagy Testvér propagandája az egész, hogy megtartsa a hatalmát a nép fölött. Az viszont bizonyos, hogy a vészhelyzet fenntartására a hatalom megtartása miatt van szükség.

Orbán Viktor a koronavírus-járványról: Kaptunk egy figyelmeztetést

A Mária Rádiónak adott interjút Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aminek egy részletét meg is osztott saját Facebook-oldalán. Természetesen a koronavírus-járvány elleni védekezés volt a fő téma. A miniszterelnök szerint amikor már éppen kezdtek jól menni a dolgok – belendült a gazdaság, szinte mindenkinek volt munkája -, akkor kaptunk egy figyelmeztetést, ami így szól: jó az, hogy jól éltek, de ne feledkezzetek meg arról, hogyan kell szépen élni!

Több országban a válság csak ürügy arra, hogy aláássák a demokráciát és megerősítsék a jogállamisági álarc mögé rejtett autokrata berendezkedést. Néhány esetben a járványhelyzet kezelésébe bele is bukhat a rezsim, de ennek az ellenkezője is igaz lehet.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet