A stressz az agyat is károsítja egy frissen megjelent tanulmány szerint

A stressz különböző módokon hat ránk. Azt is idáig tudtuk, hogy alvászavart okoz, befolyással van a hangulatunkra és megbetegíthet. Úgy tűnik azonban, hogy komolyabb problémát is eredményezhet: egy új tanulmány szerint károsítja az agyat.

Időről időre mindannyian stresszesnek érezzük magunkat. Jó, ha tudjuk: a rendszeres stressz nagy mértében befolyásolja testünk működését és az agyunkat is. Fáradékonnyá, ingerlékennyé válunk. A stressz álmatlan éjszakákat, étvágy- és libidóvesztést okoz. Növeli a betegségek, köztük a szív- és érrendszeri megbetegedések, emésztési zavarok és a diabétesz kockázatát.

A bostoni Harvard Orvosi Iskola kutatóinak egy csoportja azt akarta megtudni, hogy a stressz miként hat az agyra. Több mint 2.000, középkorú embert vizsgáltak 8 éven át. A kutatásban részt vevőknek pszichológiai, memóriát és gondolkodási készséget vizsgáló tesztet kellett kitölteniük a projekt elején.

Az alanyoktól vért is vettek, hogy megmérjék a vérük kortizol szintjét. A kortizol a stresszel együtt járó hormon.

A kutatás arra az eredményre jutott, hogy azok, akiknek a vérében magas volt a kortizol szintje, gyengébben teljesítettek a memóriateszteken, mint a normál kortizol szintű társaik.

Stress Literally Shrinks Your Brain 1
A tartós stressz az agy zsugorodását és memóriavesztést okozhat / Fotó: TalentSmart

Sőt, a gyenge memória már az emlékezetvesztés megjelenésének nyilvánvaló tünetei előtt is jelen volt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Kutatásunk már a tünetek első megnyilvánulását megelőzően kimutatta a memóriavesztést és az agy zsugorodását   [/perfectpullquote]

– magyarázta Dr. Justin B. Echouffo-Tcheugui, a tanulmány szerzője. Hozzátette, ezért fontos, hogy az emberek megtalálják a módját a stressz csökkentésének. Ilyen lehet a megfelelő mennyiségű alvás, a testmozgás, a relaxációs technikák beépítése a napi rutinba. Ajánlatos kortizol szint mérés érdekében orvoshoz fordulni és szükség esetén stresszhormont csökkentő gyógyszert szedni.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból