A Time to Stir, a 15 órás dokumentumfilm új megvilágításba helyezi az 1968-as Columbia Egyetemen történt diáklázadást

Paul Cronin dokumentumfilmje, az A Time to Stir feltárja, mennyire különbözőképpen látták a világot az eltérő társadalmi státuszú és származású lázadó diákok.

A feketék is jelen voltak 1968-ban

Lassan egy hónapja foglalták el a hallgatók a Színház és Filmművészeti Egyetemet tiltakozásul az intézmény autonómiájának elvétele ellen. Európában és Amerikában az 1968-as diáklázadások során történtek hasonló megmozdulások. A New York-i Columbia Egyetem blokádját dolgozza fel Paul Cronin dokumentumfilmje, az A Time to Stir (Ideje megmozdulni), egészen új megközelítés alapján.

columbia egyetem diaklazadas 1968
Fekete lázadó diák a Columbia Egyetemen 1968-ban / Fotó: ismeretlen

A New Yorkban élő brit filmrendező 14 éve változó intenzitással foglalkozott a Columbia Egyetemen történtek filmre vitelével. A karantén és főleg George Floyd halála után látva a tüntetések és az egyetemi épületek elfoglalása közötti párhuzamokat, belevetette magát a munkába, befejezte a filmet, írja a The Guardian. Elképesztő anyag került ki a kezei közül: 35 ezer, többségében másutt még nem publikált fotó és több mint 700 mélyinterjú alapján készült a 15 órás film.

A múzeumok megkezdték a Black Lives Matter-tüntetések dokumentálását

A BLM-tüntetések egyik legkritikusabb momentuma volt a Lafayette téren zajló demonstráció, amikor a tüntetők a Fehér Ház elé vonulva követeltek igazságot George Floyd számára. A Black Lives Matter-tüntetők számos plakátot és George Floyd számára igazságot követelő falfirkát hagytak maguk után. Ezzel szimbolizálva tiltakozásukat.

A korábbi krónikák szerint a baloldali diákok elfoglalták a legfontosabb egyetemi épületeket tiltakozásképpen, amiért az egyetem vezetősége kutatásokkal támogatta a vietnami háborút. A felkelést egy hét után a rendőrség erőszakosan leverte.

Our Spring 2008 issue looked back at the @Columbia campus protests of 1968, the tumultuous year of the Martin Luther King, Jr. and Robert F. Kennedy assassinations, the Tet Offensive in Vietnam, the Prague Spring, the election of Richard Nixon, and a growing spirit of rebellion against war, racism, and tyranny around the globe. Link in bio to read the article. #pastcoveroftheweek. . #columbiauniversity #columbiaalumni #1968 #columbia1968 #1968protests #columbiamagazine

No Description

Cronin dokumentumfilmje arra világít rá, hogy az egyetemfoglalásban részt vevő fekete és zsidó tanulóknak mi is volt tulajdonképpen a célja. A feketék jelenléte viszonylag újdonságnak számított az egyetemi közegben. Őket leginkább az háborította fel, hogy az egyetem a közeli területeken felvásárolta az ingatlanokat, és ezzel megszűntek a számukra megfizethető albérletek a Harlemben. Másrészt, a lakosság tiltakozása ellenére egy hatalmas sportcsarnokot akartak felépíteni egy városi parkban, ahol külön bejáraton mehettek volna be az egyetem diákjai és a környékbeliek. A fekete egyetemisták ezeket az intézkedéseket társadalmi kirekesztésnek és a köztulajdon kisajátításának értelmezték.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A film minden pillanatából az látszik, mennyire másképp látják a világot a fekete és a fehér diákok[/perfectpullquote]

– mesélte Cronin. Hozzátette, hogy a feketék már régóta foglalkoztak olyan kérdésekkel, amelyek a fehér társaikat nem érintette ugyanúgy, ezért eleve nem tudott kialakulni közöttük sem egységes álláspont.

A faji és társadalmi sokszínűségből adódó nehézségek és tanulságok

De az 1968-as egyetemi eseményekre sem lehet csak fekete-fehér kérdésként tekinteni. A zsidó tanulók, bár fehérek voltak, mégis a feketékhez hasonlóan másodlagos egyetemi polgároknak számítottak. Holokauszttúlélő, gyakran baloldali, alacsonyabb társadalmi réteghez tartozó családokból származtak, akik kamaszkorukban már nézték a tévében a nürnbergi pert, és igazságot követeltek maguknak.

Recent @columbia_biz alum Jon-Matt Hopkins (BUS’20) took this picture on campus a few days ago. We asked him what it brought to mind, seeing the sign and taking the photo. In response, @jonmatthopkins had these suggestions for his fellow Columbians:⁣ ⁣ “The Columbia Alma Mater is a symbol of knowledge, light, and learning. Let us take this time as a collective Columbia community to:⁣ ⁣ ▪️Listen to and learn from the all too often silenced Black experiences across our land.⁣ ⁣ ▪️Educate ourselves and one another on the powers and nuances of systemic racism that contribute to inequalities, inequities, and injustices today.⁣ ⁣ ▪️Be a light to illuminate and amplify marginalized voices #SayHisName #SayHerName.⁣ ⁣ ▪️Speak out & act in a way that is consistent with the above learning process.⁣” ⁣ #ColumbiaRising #columbiauniversity

No Description

Cronin filmjének történelmi jelentősége akkor vált nyilvánvalóvá, amikor idén nyáron William Barr, az Egyesül Államok legfőbb ügyésze a New York Times-nak adott interjújában a diákok „ellenlázadásáról” beszélt.

„Konzervatív diákok egy csoportja úgy gondolta, hogy az egyetem vezetése nem lép fel elég keményen, ezért a saját kezükbe vették az irányítást. Körbevették a könyvtár épületét, és elvágták a radikális egyetemfoglalók elől az élelmiszerellátást. Barr állítása szerint 12 ember került kórházba egy verekedés után. Rögtön tudtam: ez nem történt meg! Elég sok emberrel beszéltem és elég archív felvételt láttam, hogy tudjam, senki sem került kórházba akkor. A filmem segítségével a Washington Post vezércikke kielemezte, hogy Barr sztorija nagy részben történelemhamisítás” – mondta a rendező.

A Black Lives Matter mozgalom nem is annyira új-keletű, mint azt gondolnánk

A George Floyd halála kapcsán kirobbant és világszerte támogatott Black Lives Matter mozgalom egy olyan, több száz éves problémára világított rá, amit még mindig nem sikerült megoldanunk. Mi több, időről-időre újra lángra lobban, egészen addig, amíg valaki ideiglenesen el nem oltja azt. A rasszizmussal és diszkriminációval kapcsolatban pedig túl keveset tudunk.

Frank Guridy a Columbia Egyetem Afroamerikai tanszékének docense megerősítette: az egyetemen is kevesen tudják, mi is történt valójában. A diákjai viszont a Trump-korszak, a klímavészhelyzet és a mindennapos rendőri erőszak révén tökéletesen értik, mi mozgatta az akkori fekete lázadókat. A nézők számára a legmegdöbbentőbb, ahogy a fehér tanulók szembesülnek a szándékos rendőri erőszakkal.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Számos interjúalanyom elmondta, mennyire féltek. Sosem gondolták volna, hogy ez velük is megtörténhet. Korábban hallottak már a rendőri brutalitásról, de személyesen sosem tapasztalták meg[/perfectpullquote]

– árulta el Cronin.

50 Years Later: The Columbia University Student Protests of 1968

On April 23, 1968, Columbia University students began a nonviolent campus takeover that lasted nearly a week, and ended with the bloody removal of students f…

Egy egykori diák nyilatkozta, hogy 1968 tavaszán a diákság elkezdett másképp gondolkodni a világról. Megtanulták, hogyan tudnak együttműködni különböző háttérrel rendelkező emberek, hogyan változtassanak a világon.

Az A Time to Stir október 1-től látható a Vimeón.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból