A Visegrádi országok bojkottálják az Európai Bizottság menekültügyi mini csúcstalálkozóját

Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország az EU határvédelmi ügynökségének megerősítését követeli. A Visegrádi csoport keményvonalas politikát szorgalmaz az Európai Unióba irányuló szabálytalan bevándorlással szemben.

Orban Viktor csütörtökön azt mondta, a Visegrádi csoport megállapodott abban, hogy meg kell erősíteni az EU külső határait. A menekültügyeket pedig az Unión kívül kell kezelni.

Andrej Babis cseh miniszterelnök arról beszélt, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséget, a Frontex-t meg kell erősíteni, hogy jobban meg meg tudjon birkózni a szabálytalan bevándorlás kihívásaival. Azt javasolta, a Frontex állományát növeljék meg 10.000 főre. 

“Európát képessé kell tenni arra, hogy megvédjen bennünket” – ezt már Sebastian Kurz, osztrák kancellár mondta, akit szintén meghívtak a visegrádi tanácskozásra.

A V4-ek megbeszélése után Orbán kijelentette, hogy a Visegrádi országok bojkottálják az Európai Bizottság által vasárnapra összehívott, menekültkérdésekkel foglalkozó mini csúcstalálkozót. Szerinte a miniszterelnöki, legmagasabb szintű kormányzati megbeszélések megszervezése az Európai Tanácsra tartozik. Így azt nem az Európai Bizottságnak kellett volna összehívnia.

44335625 401
A V4 Szerint A Menekültekkel Eu-N Kívüli Központokban Kell Foglalkozni / Fotó: Picture-Alliance / Ap Photo / S. Palacios

“Megértjük, hogy egyes országokban vannak belpolitikai nehézségek, de ez nem vezethet összeurópai kapkodáshoz” – tette hozzá a magyar miniszterelnök.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból