A kómában fekvő betegek sokszor évtizedekig változatlan állapotban tengetik az életüket, és az orvostudomány mindig is nagy erőkkel kutatta az állapotuk javításának lehetőségeit. A Kalifornia UCLA Egyetemén már nem az első alkalommal érnek el sokat ígérő sikereket a területen.

5 éve a kóma "legyőzése" szerencse is lehetett

2016-ban a Los Angelesben található UCLA Egyetemen egy új, noninvazív eljárással sikerült már az agy stimulációjával beindítani egy 25 éves kómában fekvő férfi agyi aktivitását, tudtuk meg az egyetem honlapján. Az eljárás során 100 hertzes frekvenciájú ultrahang impulzusokat irányítottak az agy mélyén található talamusz felé, egy “alacsony intenzitású fókuszált ultrahangos lüktetésnek” nevezett módszer alkalmazásával.

Agy-Koma-Tunetei-Ujrainditas-Kutatas-Ucla-Egyetem
A Kóma Mint Betegség Két Elszenvedő Agyát Újraindították Tudósok / Képünk Illusztráció / Fotó: Pixabay

A 2016-os esetnél Martin Monti a módszert kifejlesztő kutatócsoport vezetőjének nyilatkozata szerint elképzelhető, hogy a kutatóknak csak szerencséjük volt, és éppen akkor stimulálták a beteg talamuszát, amikor amúgy is felébredt volna, mivel állapota kevéssel a kezelés előtt már javulni kezdett.

A legfrissebb eredmény azonban már jelentősebbnek tekinthető

A friss eredmények azonban mást mutatnak. Három új kómában fekvő betegen tesztelve, az UCLA beszámolt róla, hogy, kettejüknél sikerült átmeneti javulást elérni.

Kapcsolódó cikk

„Az új eredményt sokkal jelentősebbnek tartom, mert ezek a krónikus betegek sokkal kevésbé valószínű, hogy spontán meggyógyulnak, mint az az akut beteg, akit 2016-ban kezeltünk” – mondta el Martin Monti, az UCLA pszichológia és idegsebészeti professzora az új cikk társszerzője.

Martin Monti Koma Agy Ujrainditasa Ucla Egyetem Kutatas
Martin Monti, A Ucla Egyetem Professzora / Fotó: Ivy Reynolds

Monti hozzátette, hogy bármilyen gyógyulás általában lassan, több hónapon át, jellemzően évekig, nem pedig napokon és heteken belül következik be, mint amit most elért. Most már nagyon valószínűtlen, hogy eredményeink egyszerűen a spontán gyógyulásnak lennének köszönhetők.

Tíz percig tart a kezelés

Az egyik gyógyulásnak indult páciens egy 56 éves, sztrókbeteg férfi volt, aki 14 hónapig feküdt kómában, majd kétszer is alávetették az ultrahangos kezelésnek. Már az első után kommunikációképessé vált kéz- és szemjelzésekkel, és bólogatással, egyszerű kérdésekre válaszolva. A második kezelés után tollal kezdett írni és a szájához emelte a poharat majd fokozatosan visszatértek a megszokott viselkedésmintái is.

A másik beteg egy 50 éves nő volt, aki több mint 30 hónapot töltött kómában egy szívrohamot követően, és a kezelést követő napokban már felismerte a különböző tárgyakat, és megértette a hozzá intézett szavakat is.

A kezdeti sikerek ellenére az orvosok egyelőre még messze vannak attól, hogy a módszerrel garantálják a kómás állapot előtti teljes funkcionalitás visszanyerését, azonban az eddigi eredmények is rendkívül jelentősek.

Kapcsolódó cikk

Az új módszerrel egy kezelés tíz percig tart, ez tízszer megismételt 30 másodperces ultrahang-besugárzást jelent 30 másodperces csendből álló ciklusokkal tagolva. A kezelést egy héttel később megismételték, nyomon követve a vérnyomást és az oxigénszintet, melyek normális értéken maradtak. A tudósok most azt tervezik, hogy a jövőben egy fejre rögzíthető készüléket készítenek, melyet kereskedelmi forgalomba hoznának, hogy az otthon ápolt kómában fekvő betegek számára is megnyíljon a felépülés reménye.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet