A kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatista csoportok azt mondták, hogy „helyet készítenek elő az ukrán hadsereggel harcoló Aiden Aslin és Shaun Pinner kivégzésére”.

Aiden Aslint és Shaun Pinnert, a brit-ukrán kettős állampolgárokat halálra ítélte a csak Oroszország és Szíria által elismert Donyecki Népköztársaság legfelsőbb bírósága, miután felfüggesztették a halálbüntetés végrehajtására vonatkozó monatóriumot. 

Az oroszbarát szeparatisták külföldi zsoldosnak tekinti őket, és a szakadárok kijelentették, már dolgoznak a kivégzés előkészítésén. Denys Pushilin, a Donyecki Népköztársaság szóvivője azt mondta, a kivégzést lőosztaggal hajtják végre, és nem lesz nyilvános, írja a DailyStar

A nemzetközi jog szerint azonban őrizetben tartásuk alatt védelemre jogosultak, mert ők és a 21 éves marokkói Brahim Saadoun az ukrán katonai egységekhez tartoztak. A 28 éves Aslin és a 48 éves Pinner kettős, brit-ukrán állampolgársággal rendelkeznek.
Egyes szakértők attól tartanak, hogy Putyin alkualapként használja a férfiakat, hogy az Egyesült Királyság diplomáciai tárgyalásokat kezdjen a régió tisztségviselőivel.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.