Elvitte a rendőrség Alekszej Navalnij ügyvédjét, Ljubov Szobolt

Ljubov Szobol ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij ügyvédje személyesen próbálta felkeresni az FSZB-tisztet, ám sikertelenül. Ennek ellenére december 25-én, reggel rendőrök vették őrizetbe.

Ma reggel állított be a hatóság

Letartóztatták Navalnij ügyvédjét, Ljubov Szobolt, miután személyesen felkereste azt az FSZB-tisztet, aki korábban Navalnij telefonhívásának bedőlve elismerte az ellenzéki vezető megmérgezését – közölte Alekszej Navalnij pénteken.

Alekszej Navalnij Ljubov Szobol Ugyved Letartoztattak
Ljubov Szobol orosz ellenzéki vezetőt már azelőtt őrizetbe vették, hogy egyáltalán eljuthatott volna az augusztus 3-i tüntetésre / Fotó: Dmitry Serebryakov / AP

Navalnij csapata azt állítja, december 25-e reggelén állított be egy csapat rendőr Szobol lakására, akit elvittek kikérdezni – írja a The Guardian.

Nem volt véletlen a rendőri látogatás

Az ellenzéki aktivisták úgy vélik, a rendőri fellépés annak közvetlen következménye, hogy az ügyvédnő elment a lakására Konsztantyin Kudrjasevnek, annak az FSZB-ügynöknek, aki néhány nappal ezelőtt az álnéven bemutatkozó Navalnijnak elmesélte telefonon novicsok-mérgezésének körülményeit.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Az FSZB a telefonhívás nyilvánosságra kerülése után provokációnak minősítette, tagadta az elhangzottakat, ugyanakkor a nyugati országok szakszolgálatai már a hívás előtt is úgy vélték, hogy ők állhatnak az akció mögött.

Jövőre elindulna parlamenti képviselői pozícióért

Szobol ugyan csak az ajtón kopogtatásig jutott Kudrjasevnél, de rögtön ezután őrizetbe vették első körben 6 órára. Ekkor az AFP hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, attól tart, bűnügyi nyomozást kezdeményeznek ellene. Péntek reggel pedig jött a rendőrségi razzia a lakásán.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Szobol telefonja reggel óta ki van kapcsolva, Navalnij stábja nem tudja, hová vitték. Lánya és férje viszont szabadon távozhatott a rendőrök által megszállt lakásból. A nő korábban bejelentette, hogy a jövő évi választásokon parlamenti képviselői helyért szeretne indulni.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból