Az Egyesült Államokban százezerből egy embernél váltott ki heves allergiás reakciókat a BioNTech/Pfizer cégek koronavírus elleni oltóanyaga az Egyesült Államokban.

Heves allergiás reakció bármely típusú oltóanyag beadása esetén előfordulhat

Az amerikai egészségügyi szakemberek továbbra is hangsúlyozzák, hogy az immunizáció előnyei jelentős túlsúlyban vannak. Az adatok az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -megelőzési Központjától (CDC) származnak, amely 21 esetben dokumentált anafilaxiás sokkot 1 millió 893 ezer 360 oltás beadását követően a december 14. és 23. közötti időszakban – olvasható a Medicalxpress című orvostudományi hírportálon.

Ez azt jelenti, hogy átlagosan 11,1 anafilaxiás eset jut egymillió dózisra

– mondta Nancy Messonnier, a CDC vezető beosztású munkatársa, hozzátéve, hogy az influenzaoltások esetében ez az arány nagyjából 1,3, vagyis ennek a vakcinának az esetében az anafilaxiás esetek aránya csaknem tízszer magasabb.

Koronavirus Vakcina Oltas Magyarorszagon Kertesz Adrienne
Kertész Adrienne Osztályvezető Főorvos Megkapja Az Első Magyarországi Koronavírus-Védőoltást Szlávik Jánosról 2020. December 26-Án / Fotó: Koszticsák Szilárd / Mti

Messonnier ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a BioNTech/Pfizer-oltóanyagra adott túlérzékenységi reakció előfordulása még így is “rendkívül ritka” és az emberek legfőbb érdeke, hogy beoltassák magukat, tekintettel arra, hogy a Covid-19 és annak szövődményei sokkal nagyobb veszélyt jelentenek az egészségükre.

Senki sem halt meg

Az oltóanyagra rosszul reagáló 21 ember átlagéletkora 40 év volt. Tizenkilenc esetben nőknél jelentkezett heves allergiás reakció. A tünetek – köztük bőrkiütés, nyelvdagadás, nehéz légzés és rekedtség – átlagosan a beoltást követően 13 perccel jelentkeztek. Az anafilaxiás sokkot kapott emberek közül senki nem halt meg.

Kapcsolódó cikk

Messonnier szerint a szakemberek már vizsgálják, hogy az oltóanyag mely összetevője válthatta ki az allergiás reakciót. Az egyik lehetséges anyag a polietilén-glikol (PEG), amelyet soha ezelőtt nem használtak még engedélyezett vakcinában, ám amely megtalálható olyan hétköznapi termékekben, mint a samponok és fogkrémek. Mind a Pfizer, mind a Moderna amerikai gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinájában van PEG molekula.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet