Valószínűleg mindenki tapasztalt már élete során valamilyen hipnikus rándulást. Ez az a pillanat, amikor felébredsz az izmaid hirtelen mozgása miatt. Annak ellenére, hogy általában röviddel ezután újra elalszunk, elgondolkodtathat bennünket, hogy mi az oka a jelenségnek.

Bright Side összeszedte, mi okozza, hogy hirtelen felriadunk álmunkból.

Általában az agy megbénít alvás közben.

Alvas.problemak.tippek
Először is fontos megérteni, miért nem mozgunk normálisan alvás közben. Mert még akkor is, amikor a legélénkebb álmaink vannak, pontosan ugyanott ébredünk fel, mint ahol elaludtunk.
Ez azért történik, mert az agyban olyan vegyi anyagok szabadulnak fel, amelyek kikapcsolják azokat a sejteket, amelyek lehetővé teszik az izmok működését. Tehát annak ellenére, hogy az agyad aktívan dolgozik, tested izmai bénulva maradnak.

Ez a tudatosság és az álmosság között történik.

Alvas.problemak.tippek.2
Hogy megértsük, néha miért nem vagyunk tökéletesen megbénulva alvás közben, vessünk egy pillantást arra, mi is történik valójában az agyban. Két fő rendszer szabályozza a szervezet normál működését. Az elsőt retikuláris aktiváló rendszernek hívják, és ez az a rész, amely szabályozza az alapvető élettani folyamatokat, például a légzést. Amikor ez teljes erővel működik, ébernek és nyugtalannak érezzük magunkat. Ezzel a rendszerrel szemben áll a ventrolateralis preoptikus mag, amely álmosságot okoz. Az agynak ez a része felszabadítja azokat a vegyi anyagokat, amelyek leállítják az izmok mozgatását.
Amikor elalszol, az agyad átvált a tudatosság állapotából az álmosság állapotába. De ez nem úgy működik, mint egy „be-ki” kapcsoló. Valójában inkább egy csúszó mechanizmusként fogható fel, amely egyikről a másikra vált át.

De néha az agyad küzd az irányításért a való világ és az álomvilág között.

Alvas.problemak.tippek.3
Ez az átállás nem mindig megy zökkenőmentesen. Hiba esetén az agyad a való világ és az álomvilág közötti irányításért küzd. Tehát amikor arról álmodozol, hogy például egy focilabdát rúgsz, az hirtelen azt eredményezheti, hogy ténylegesen rúgsz egyet. Nem mindig ébredsz fel rá, de ha elég intenzív a mozgás, akkor előfordul, hogy felriadsz a mozdulattól.

Ez összefüggésbe hozható a reflexeinkkel.

Alvas.problemak.tippek.4
Az egyik népszerű ötlet arra vonatkozóan, hogy miért vannak ezek a hipnikus rándulások , az az, hogy ez az evolúciónk mellékterméke. Ez egy ősi főemlősreflex lehet, amely óva int attól, hogy ellazítsuk az izmokat, amikor magasan alszunk a fák között.
Az agy lényegében félreértelmezi a relaxációt annak jeleként, hogy az alvó főemlős leesik a fáról, és figyelmeztető rendszerként gyors reakcióra készteti az izmokat.

A hipnikus rándulások normálisak mindaddig, amíg szorongást nem okoznak.

Alvas.problemak.tippek.5
A hipnikus rándulások teljesen normálisak, és nem kell miattuk aggódni. De szorongást és bosszúságot okozhat ha gyakrabban fordul elő – különösen annak, akivel egy ágyban alszik. Ez a megnövekedett szorongás és álmatlanság több hipnikus ránduláshoz vezethet, ami ördögi kört eredményez. Ha ez történik, jobb, ha konzultálsz egy alvásszakértővel, hogy megtudd, mit lehet tenni ez ellen.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.