Az alvás alapvető fontosságú testi és lelki egészségünk szempontjából, és a megfelelő alvási pozíció megtalálása mindent megváltoztathat. A különböző alvási pozíciók befolyásolhatják az alvás minőségét és enyhíthetik a különböző problémákat.

Bright Side összegyűjtötte a leggyakoribb alvási problémákat, és hogy milyen pozíció segíthet a pihentetőbb alvásban. 

Gyomorégés

Alvaszavarok.alvasi.problemak.megoldasok
Ha savas refluxban szenvedsz, fontos olyan alvási pozíciókat választani, amelyek nem rontják a tüneteket. A bal oldalon történő alvás csökkentheti a savas reflux kialakulásának valószínűségét azáltal, hogy a gyomrot a nyelőcső alatt tartja. Ez segíthet megakadályozni, hogy a gyomorsav visszafolyjon és kényelmetlenséget okozzon.
Az ágy fejének megemelése szintén csökkentheti a savas reflux kockázatát. Ez segíthet megelőzni a savas refluxot azáltal, hogy a gyomrot a nyelőcső alatt tartja. Ez a tipp akkor is segít, ha inkább hanyatt szeretsz aludni.

Nyakfájás

Alvaszavarok.alvasi.problemak.megoldasok.2
Általában ajánlott a hátadon vagy az oldaladon aludni egy párnával, amely alátámasztja a nyakadat és enyhíti a gerinc ízületeire nehezedő nyomást.
Ha oldalt fekve alszol, használhatsz olyan párnát, amely elég vastag ahhoz, hogy a nyakat és a gerincet semleges helyzetben tartsa. Párnát helyezhetsz a térdeid közé is, hogy a gerincet semleges helyzetben tartsd, és csökkentsd a csípőre és a hát alsó részére nehezedő nyomást. Ha hanyatt alszol, használhatsz olyan párnát, amely nem túl magas vagy túl alacsony. Hasznos lehet egy kontúros párna, amely támogatja a nyak természetes ívét.

Nem tudsz elaludni, vagy nem tudsz felébredni

Alvaszavarok.alvasi.problemak.megoldasok.3
A legjobb alvási pozíció, amely segíthet elaludni, személyenként változik, és ez végső soron személyes preferencia kérdése. Ha azonban álmatlansággal küzdesz, próbálj ki néhány dolgot:
  • Hozz létre egy pihentető lefekvés előtti rutint. Dolgozz ki egy nyugtató rituálét, amely segít lefekvés előtt ellazulni. Ez magában foglalhatja a meleg fürdőt, egy könyv olvasását vagy relaxációs technikákat, például mély légzés vagy meditáció gyakorlását.
  • Kerüld az olyan tevékenységeket, mint például az elektronikus eszközök használata, a TV- nézés vagy az intenzív testmozgás a lefekvés előtti órákban.
  • Győződj meg arról, hogy alvókörnyezeted elősegíti az alvást azáltal, hogy sötétebbé, csendessé és hűvössé teszed a hálószobádat. Megfontolhatod a kényelmes ágyneműbe és párnákba való befektetést is.

Hátfájás

Alvaszavarok.alvasi.problemak.megoldasok.4
Ha hátfájással küzdesz, próbálj meg a hátadon aludni, párnával a térdeid alatt. Ez a pozíció segíthet enyhíteni a hát alsó részének nyomását. Helyezz egy kispárnát vagy egy feltekert törölközőt a térded alá, hogy segítsd megőrizni gerinced természetes ívét.
Kerüld a hason alvást. A hason alvás megterhelheti a nyakat és a hátat. Ha ezt a pozíciót részesíted előnyben, próbálj meg egy párnát a medencéd és az alsó hasad alá helyezni, hogy csökkentsd a hátadra nehezedő terhelést.

Lábgörcs

Alvaszavarok.alvasi.problemak.megoldasok.5
Bár a lábgörcsök ártalmatlanok, akár 10 percig is eltarthatnak. Ha éjszakai lábgörcsöt tapasztalsz, próbáld meg finoman nyújtani a lábizmaidat.
Ezt úgy teheted meg, hogy a lábadat felfelé hajlítod a térd felé. Ez segíthet a görcs enyhítésében és a fájdalom enyhítésében. Ezenkívül masszírozd meg az érintett területet a kezeddel, hogy az izmok ellazuljanak.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.