Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere szeptember 8-án Kijevben jelentette be, hogy Washington több mint kétmilliárd dollár értékben nyújt katonai segítséget Ukrajnának és 18 másik kelet-közép-európai országnak. Kiderült, kik az érintettek.

“Tájékoztattam Volodimir Zelenszkij elnököt, hogy 2022 szeptemberétől engedélyeztem a huszadik fegyver- és felszereléscsomagunkat Ukrajnának” – jelentette be közleményben Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere, számolt be róla az MTI, amit a 24.hu szemlézett.

Ez a 675 millió dolláros csomag további fegyvereket, lőszereket és felszereléseket tartalmaz az Egyesült Államok védelmi minisztériumának készletéből. Ezen túlmenően az (amerikai) külügyminisztérium tájékoztatta a kongresszust azon szándékunkról, hogy további 2,2 milliárd dollárt kívánunk hosszú távú, külső katonai finanszírozásra fordítani Ukrajna és 18 szomszédja biztonságának megerősítésére.

Olyan NATO-tagokról és regionális biztonsági partnerekről van szó, amelyek esetében a legnagyobb az orosz agresszió kockázata.

Kapcsolódó cikk

A mai bejelentés után az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segélyek összege körülbelül 15,2 milliárd dollár a Biden-adminisztárció hivatalba lépése óta – idézte az MTI Blinken múlt csütörtöki közleményét, amelyet az ukrán elnökkel folytatott megbeszélése után adott ki.

A juttatás teljes összegéből körülbelül 1 milliárd dollárt Ukrajnának folyósítanak, a fennmaradó részen a másik 18 ország osztozik. A segélyek amerikai támogatásokból és kölcsönökből származnak.

Ezek lehetővé teszik a kedvezményezett országok számára, hogy az Egyesült Államokban gyártott fegyvereket és védelmi felszereléseket vásároljanak és modernizálják biztonsági erőiket.

Kapcsolódó cikk

Az amerikai külügy közleményében nem nevezték meg az érintett 18 országot, a transcontinentaltimes.com portálon ugyanakkor megjelent a felsorolás.

Ennek alapján a segély leginkább a posztszovjet térség államait érinti: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észak-Macedónia, Észtország, Görögország, Grúzia, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Moldova, Montenegró, Románia, Szlovákia és Szlovénia részesül benne.

A kelet-közép-európai régió államai közül egyedül Magyarország és Szerbia marad ki a mostani támogatási csomagból.
Ennek vélhetően politikai okai vannak, mivel a két ország vezetése szorosabb kapcsolatokat ápol a Kremllel.

Nemrégiben egyébként Zelenszkij nyilvánosan kritizálta, hogy a korábban megígért fegyverszállítmányok késnek, és élesen kritizálta a világ vezetőit emiatt.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet