Amszterdam önkormányzata szigorít: a marihuánát is értékesítő kávézókban holland állampolgársághoz kötik a fogyasztást.

Vége a fűturizmusnak Amszterdam kávézóiban

Bár a világ jelenleg egyértelműen a marihuána legalizálása felé halad, Amszterdam, a kannabisz-fogyasztás egyik európai központja a külföldiek kizárása mellett döntött. Hamarosan betilthatják, hogy külföldiek is vásároljanak füvet Amszterdam éppen a szabad marihuána-fogyasztásról híres kávézóiban, írja a The Guardian. Az átfogó jogszabály célja, hogy visszaszorítsa a szervezett bűnözést és a várost ellepő, alacsony fizetőképes kereslettel rendelkező drogturistákat. A helyi lakosság és a vállalkozók között egyelőre vegyes fogadtatásban részesült a tervezet.

Amszterdam Kavezok Szabalyozasa
Nincs Több Szívás Amszterdamban / Fotó: Evert Elzinga/Epa

Femke Halsema, a város polgármestere dolgozta ki a rendőrség és az ügyészség bevonásával azt a rendelettervezetet, amely alapján kizárólag holland állampolgárok fogyaszthatnának a város 166 marihuánát is értékesítő kávézójában. A rendelet várhatóan valamikor jövőre lép hatályba.

Kapcsolódó cikk

Egy kormányzati felmérés alapján a külföldi turisták közel 60%-a elsősorban a kábítószer-fogyasztás miatt látogat el Amszterdamba. Egy másik felmérés azt állapította meg, hogy a város lakossága kevesebb, mint 70 ilyen kávézót lenne képes eltartani, ha kizárólag a helyieket szolgálhatnák ki.

Amszterdam nemzetközi város, és nagyon várjuk a turistákat, azokat, akik a kultúrájára és a szépségeire kíváncsiak. Városunk továbbra is nyitott, vendégszerető és toleráns marad, de gátat kell szabnunk a bűnözőknek és az olcsó tömegturizmusnak

– hangsúlyozta a polgármester. Elmondta, hogy a kannabisz piaca túlnőtt a kézben tartható kereteken, és elkezdett összefonódni a szervezett bűnözéssel.

A helyi kisvállalkozások is profitálhatnak belőle

A kannabisz gyakorlatilag Hollandiában sem engedélyezett, csak az 5 gramm alatti mennyiség birtoklását 1976-tól nem bünteti a rendőrség. Termeszteni sem lehet, de a kávézók rendelkeznek az árusításra vonatkozó engedéllyel. A tiltás után az illegális utcai kábítószer-kereskedelem megakadályozására a város egyes területein tilos dohányozni. 

Hasonló tiltó rendelkezést vezettek be 2012-ben Maastrichtban és Den Bosch-ban, ahol régóta panaszkodott a lakosság a német, belga és francia határmenti ingázó fűturisták egyre növekvő tömegére. 

Kapcsolódó cikk

A 850 ezer lakosú Amszterdamban az utóbbi években évi 20 millió, többségében fiatal és alacsony vásárlóerővel jellemezhető turista fordult meg az olcsó repülőjegyeknek és az online szállásfoglalási rendszereknek köszönhetően. 2025-re várhatóan számuk eléri a 29 milliót. 

Míg Michiganben egyenesen fizetést kínáltak a fűturistáknak influenszerkedésért, a város már korábban elkezdett intézkedéseket hozni a túlzsúfoltság és a megnövekedett turistaforgalomból adódó kellemetlenségek ellen. Szabályozták a turistákat megcélzó kiszolgálóhelyeket, korlátozták a rövidtávú lakáskiadók számát, leállították a szállodaépítések engedélyezését, és növelték a turisztikai vállalkozások adóterheit.

A helyi iparkamara üdvözölte a bejelentést, mondván, a leginkább a kannabisz-shopok vonzották a kevésbé fizetőképes turistákat a városba. A helyi vállalkozások érdeke is, hogy olyan turisták érkezzenek Amszterdamba, akik beülnek egy-egy jobb étterembe, ellátogatnak valamelyik múzeumba vagy az ismerőseikhez jönnek. 

A kávézók szövetsége szerint azonban ezentúl fennáll a veszélye, hogy a könnyűdrogok kereskedelme majd a köztereken folyik tovább. Ha az emberek nem vehetik meg a füves cigarettájukat a kávézóban, akkor majd megteszik az utcán. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

reggeli kave, caffe, reggeli kave 2

Mi történik a testeddel, ha reggeli kávéval indítasz?

A reggeli kávé, amivel indítod a mindennapjaidat talán eddig nem is tudtad, hogy nem tesz jót a testednek. Ebbe a cikkben megtudhatod, hogy mi történet a testeddel kávé fogyasztás közben, és hogy mikor érdemes az első kávédat meginni.