“Annyira gyávák vagyunk, hogy velünk bármit meg lehet csinálni”

Hónapokkal ezelőtt vetődött fel egy Marx-emlékülés ötlete az MTA Filozófiai és Történettudományok Osztályán, ezt el is kezdték szervezni, ám a legutóbbi osztályülésen úgy döntöttek, bizonytalan ideig elhalasztják azt – tudta meg a HVG. Érdemi vita nem volt a kérdésről, szinte egyhangúlag szavazták meg a halasztást.

Az emlékülést novemberben tartották volna, ám nem lehet tudni, végül mikor kerülhet sor rá – ha egyáltalán sor kerülhet rá. Az elmondások szerint a “feszültségek és áthallások” jelentenek problémát; ez a tudomány területén nem számít éppen elfogadható érvnek, a politika terepén viszont annál inkább releváns.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A tudományos rendezvények tudományos tartalommal és mondanivalóval bírnak, nem közvetlenül van politikai jelentésük, jelentőségük[/perfectpullquote]

– nyilatkozta névtelenül egy akadémikus a hvg.hu-nak. Kiemelte:

“valakire emlékezni nem ugyanaz, mint dicsőíteni őt.”

Egy másik tudós azt hangsúlyozta, ennek “iszonyatosan rossz üzenete van” az Akadémia szempontjából:

“azt mutatja, hogy annyira gyávák vagyunk, hogy velünk bármit meg lehet csinálni, mindent hajlandók vagyunk lenyelni.”

A függetlenségéért küzd a Magyar Tudományos Akadémia

“A 2019. évi költségvetési törvény és az MTA-törvény módosításának előkészítése a Magyar Tudományos Akadémiával való előzetes konzultáció nélkül történt, ezért az MTA azt kéri a Kormánytól, hogy ezek a törvényjavaslatok ebben a formában ne kerüljenek az Országgyűlés elé – többek között ezt szavazta meg 100%-os egyetértésben az MTA Elnöksége június 15-ei rendkívüli ülésén.

Zsoldos Attila osztályvezető csak annyit erősített meg, hogy az emlékülés elhalasztásáról tárgyaltak az osztályülésen, de a döntést már nem mondta el. Azzal érvelt, “az ott elhangzottak az osztály tagjaira vonatkoznak.”

Múlt héten az MTA elnöke, Lovász László az Akadémia honlapján magyarázkodott amiatt, hogy a Magyar Tudomány Ünnepére tervezett előadások közül kettőt nem engedélyeztek megtartani a központi rendezvényen. Szerinte ez nem cenzúra, hanem “túlzott óvatosság” a kormányzattal folytatott tárgyalások miatt.

Mta
Mta Filozófia Intézet / Fotó: Az Intézmény Hivatalos Weboldala

Az egyik betiltott előadás címe a “Nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján” lett volna, ezt a hivatalos indoklás szerint „a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai miatt” nem engedi megtartani az MTA vezetése. A másik tervezett előadás címe “A közösségi média jogi oldala” – itt a betiltás indoklásában mindössze annyi áll, hogy a téma „politikai vonatkozásai miatt” nem lehet megtartani az előadást.

A két rendezvény végül nem marad el, mindkettőt megtartják a Társadalomtudományi Kutatóközpontban.

Ám a Mérce később arról írt, két másik tudományos előadás blokkot is letiltott az MTA. Az egyik a migrációval, a másik a 2018-as parlamenti választásokkal foglalkozott volna.

Mindezeknek az öncenzúrának ható lépéseknek az az előzménye, hogy a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium úgy döntött, zsebre teszi az MTA 28 milliárd forintját, hogy azt alamizsnaként csepegtesse vissza, a kormánynak tetsző célokra. Ezen túl, az Akadémia teljes kutatói bázisát megnyirbálná az innovációs miniszter, a közgazdasági intézetet pedig fel is számolná.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból