Vádat emeltek külföldi erőkkel való összejátszás miatt az Apple Daily hongkongi lap előző nap őrizetbe vett főszerkesztője és vezérigazgatója ellen pénteken – adta hírül internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Az Egyesült Államok külügyi szóvivője elítélte a hongkongi hatóság akcióját

A hongkongi rendőrség nemzetbiztonságért felelős egysége csütörtökön nagyszabású, meglepetésszerű akció keretében vette őrizetbe a lap öt vezető munkatársát az Apple Daily nyomtatott, illetve internetes kiadásban is megjelent cikkek tartalmára hivatkozva. A hatóságok által hivatkozott írások egyebek mellett Hongkonggal és a kínai anyaországgal szembeni külföldi szankciókat szorgalmaztak, ami a rendőrség szerint bizonyíték arra, hogy a lap vezetősége külföldi erőkkel folytatott összeesküvést.

Csütörtökön a hatóságok a laphoz kötődő három cég 18 millió hongkongi dollárt (680 millió forint) kitevő vagyonát is befagyasztották, valamint házkutatást végeztek az őrizetbe vettek otthonaiban és a lap székházában. A székház átkutatására több mint kétszáz rendőrt delegáltak – bár a Reuters ötszázról írt –, akik hat óránál tovább vizsgálták át az irodákat, és több mint 40 digitális eszközt – a többi közt számítógépeket és merevlemezeket – foglaltak le.

Apple Dialy Hongkong Itelet
Az Apple Daily Szerkesztősége / Fotó: Lam Yik Fei / The New York Times

Washington csütörtökön elítélte a lap vezetőinek őrizetbe vételét. Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint a hongkongi kormányzat állítása, miszerint az Apple Daily „eszközként használta fel a hírközlést” a nemzetbiztonság aláásására, csupán az ellentétes nézetek elfojtására tett igyekezet.

Az Apple Daily újságíróival statuál példát a biztonsági miniszter?

John Lee hongkongi biztonsági miniszter egy csütörtöki sajtótájékoztatón arra figyelmeztette az újságírókat, hogy „tartsák magukat távol az Apple Daily által tanúsított magatartástól”. Leszögezte: a hongkongi kormányzat a legszigorúbb intézkedéseket meghozva fog szembeszállni bármilyen személlyel vagy vállalattal, ha újságírói munka mögé bújva próbálja fenyegetni a nemzetbiztonságot.

Tavaly augusztusban a rendőrség már őrizetbe vette Jimmy Lait, az Apple Daily alapítóját, valamint a laphoz kötődő kilenc másik embert – köztük Lai fiát – a nemzetbiztonsági törvény megszegése, valamint csalás gyanújával. Lai jelenleg börtönbüntetését tölti 2019-es, valamint tavalyi, engedély nélküli gyülekezéseken betöltött szerepei miatt.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet