Ha nem fizet a gyártó, azaz a Quanta vagy maga az Apple a laptopok ellopott műszaki dokumentumaiért, az orosz hackerek folytatják a kiszivárogtatást.

Az orosz hackerek az Apple laptopjaira specializálódtak

Bár filmekben nem használhatják negatív szereplők az Apple termékeit, most a valós életben bűnözők  kezébe kerültek a cég bizalmas dokumentumai. Hackerek feltörték a vállalat dolgozó tajvani cég, a Quanta számítógépeit, ahonnan több termék műszaki rajzát is ellopták, írja a The Verge. A Quanta gyártja többek közt a MacBookokat is a cég számára. 

A támadást a REvil vagy más néven Sodinokibi elnevezésű orosz hackercsoport követte el. A tagok aztán április 20-án elkezdték az interneten közzétenni a megszerzett tervrajzokat, miután a Quanta nem volt hajlandó kifizetni nekik az igényelt 50 millió dollárt.

Apple Laptopok Orosz Hackerek
Apple logó / Fotó: AFP

A szivárogtatás egyidőben kezdődött az Apple Spring Loaded rendezvényével. Most azt reméli a csoport, hogy az általuk megadott határidőig, május 1-ig az amerikaiak fizetni fognak nekik, különben folytatják a tervrajzok közzétételét.

Kapcsolódó cikk

A Quanta is megerősítette, hogy támadás érte a szerverjeiket. Elmondták, hogy az információbiztonságért felelős munkatársaik külső szakértők bevonásával állították helyre a mindössze néhány gépet ért kárt. Hozzátették, hogy anyagi kár nem érte a cég üzleti működését.

Az Apple legújabb laptopjainak tervrajzait lopták el

A REvil az elmúlt néhány hónapban már több hasonló zsarolásba torkolló hackertámadást is elkövetett. Korábbi áldozataik között megtalálható az Acer is, de kétségkívül az Apple miatt a Quanta szervereinek feltörése számít az eddigi legnagyobb dobásuknak.

Bár egyik cég sem részletezte egészen pontosan, hogy milyen termékek műszaki rajzához sikerült az oroszoknak hozzáférniük, az ellopott tervrajzok között egészen biztosan megtalálható a nemrégiben újrafazonírozott iMac.

A közzétett dokumentumokon olvasható a bizalmas információk kezelésére vonatkozó figyelmeztetések, miszerint a tervek az Apple tulajdona, és az iratokat tilos lemásolni vagy közzétenni. Az új külsőt kapott 2020-as M1 MacBook Air és egy még forgalomba sem került laptop tervrajza is a hackerek kezei közé került. 

Nincs túl jó passzban a cég biztonsági csapata: alig néhány hónapja vesztegetéssel vádolták meg igazgatójukat. Pár napja az idén megjelenő 13-as iPhone-ról tudhattunk meg – egy hivatalos szivárogtatótól – fontos részleteket. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk