Az argentin családügyi miniszer szerint az abortusz legalizálása egész Dél-Amerikában reformokat indíthat el

Elizabeth Gómez Alcorta elmondta, hogy megsemmisítik az illegális abortusz miatt meghozott ítéleteket és ejtik a folyamatban lévő vádeljárásokat.

A családügyi miniszter számít az egyház ellenállására az abortusz legalizálása miatt

Míg a keményvonalas konzervatív, szélsőjobb kormányok Amerika egyes államaiban vagy Lengyelországban is szigorítani kívántak az abortusz jogi szabályozásán, Dél-Amerikában éppen ellenkező folyamat vette kezdetét.

argentin abortusz legalizalas
Az abortusz legalizálásáért tüntetők / Fotó: Daniel Bustos/Zuma Wire/Rex/Shutterstock

Argentína családügyi minisztere, Elizabeth Gómez Alcorta szerint az abortusz legalizálása egész Dél-Amerikában reformokat indíthat el, írja a The Guardian.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Miután december 30-án a kongresszus is jóváhagyta a törvénytervezetet, így Argentína lett az első nagyobb dél-amerikai ország, ahol törvényes a terhességmegszakítás. Alberto Fernández elnök január 14-én írta alá a jogszabályt, amely jelentős lépésnek számít ott, ahol a katolikus egyház évszázadokon át erős befolyást gyakorolt a társadalomra és a politikára.

Tisztában vagyunk vele, hogy komoly ellenállásba fog ütközni Latin-Amerika többi részén, főleg a katolikus egyház és más felekezetek részéről. Eltart majd egy ideig, amíg hozzászoknak, de máris kaptam megkereséseket Mexikóból, Bolíviából, Chiléből, Ecuadorból és Peruból. Progresszív kormányok kezdenek hatalomra jutni, és nagyon bízom benne, hogy eljön a változás, és az argentín legalizáció hatással lesz az egész térségre. Bezöldítjük Dél-Amerikát

– célzott a miniszter a legalizációt támogató döntéspárti mozgalom jelképére, a zöld kendőre.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Jelenleg csak Uruguay-ban, Guyanában, Mexikóvárosban és a mexikói Oaxaca államban törvényes az abortusz. De egyre inkább nő azok száma, akik követelik a változást. Egy friss közvéleménykutatás szerint Mexikóban 2020 márciusában még csak 29% támogatta az abortuszt, novemberben már a megkérdezettek közel fele.

Amnesztia és ingyenes ellátás a magánszektorban is

Az argentín kormány megígérte, hogy ejtik a vádakat és Ruandához hasonlóan felfüggesztik az ítéleteket azzal a több mint 1500 asszonnyal és orvossal szemben, akik korábban megsértették az abortusztörvényt. 

Gómez Alcorta bízik benne, hogy a legfelsőbb bíróság is jóváhagyja a felmentéseket.

„Felkészülünk arra is, hogy az ország konzervatívabb részein megpróbálják majd megakadályozni, hogy a nők hozzájussanak az ellátáshoz. Most azon dolgozunk, hogy tájékoztassuk a nőket arról, hova fordulhatnak, ha meg akarják szakítani a terhességüket” – ismertette a további kihívásokat Gómez Alcorta.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A minisztérium továbbá arról is gondoskodik, hogy az egész országban ingyenes legyen a beavatkozás, még a magán egészségpénztárak ügyfeleinek is, ahogyan azt a jogszabály előírja.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból