Az Artists Talk és Gianina Carbunariu a művészek társadalmi felelősségére hívják fel a figyelmet

A fiatal kora ellenére nemzetközileg elismert román író, rendező, színész, Gianina Cărbunariu színházát a nyers erő, a lázadás és a kiábrándultság jellemzik.

Darabjai a ma Romániáját mutatják be a közösségi integráció és az elszigetelődés kérdéskörein keresztül. Artists Talk című darabjával érkezik ezúttal a Trafóba a 2014-es első bemutatkozása után, amikor a Nyomtatott nagybetű című rendezését láthatta a magyar közönség. Az Artists Talk ezúttal a művészek társadalmi felelősségére hívja fel a figyelmet. 

Cărbunariu 2017-ben lett a Piatra Neamt Teatrul Tineretului igazgatója. Az Artists talk fordítójának, Győrfi Katának ajánlójában olvasható:

Az Artists Talk (Találkozás a Művészekkel) szereplői alkotó emberek, projektek kezdeményezői, újságírók és kritikusok. Emiatt a darabbéli szituációk hagyományos értelemben nem dramatikusak, inkább szimbolikus és parabolisztikus helyzetek és konfliktusok egymásutániságáról van szó.

Az artist’s talk (közönségtalálkozó) konvencióját felhasználva megpróbáltunk különféle álláspontokat egybegyűjteni: olyan helyzeteket, amelyekben az etika ugyan a beszélgetés szintjén rögzített, mégis háttérbe szorul, hol rosszindulatból, hol egyszerű nemtörődömségből, gondatlanságból vagy hiúságból, máskor pedig az etika problémája fel sem merül a művészet a művészetért hívei számára” – mondta Gianina Cărbunariu az előadásról.

4473 Fotoarcub3
Gianina Cărbunariu: Artists Talk / Fotó: Trafó

A rendezőnő megnyerte a Europe Prize for New Theatrical Realities díját. Első darabjával, amelynek angol címe Stop the Tempo volt, rögtön nemzetközi elismerést szerzett. Második drámájáról, a Kebab-ról pedig elmondható, hogy az egyik leggyakoribb külföldön játszott produkció. A színházak figyelmét felkeltette a világ minden tájáról, Japántól az Egyesült Királyságig, Dániától Görögországig mindenhol előszeretettel mutatják be.

Munkásságának ismertetőjegye a tabuk döntögetése, a dokumentumszínház hathatós jelenléte. Gianina Cărbunariu rendkívül fontosnak tartja a mindennapi élet megvitatását, a tabuk feltárását, a tudatlanság és a közöny felszámolását.

Hiszen a nyilvános, pontos és becsületes vitákban, amelyeknek megfelelő mennyiségű humorral fűszerezve legmegfelelőbb terepük a színpad. Ezért is válthatott ki óriási sikert például a mady-baby.edu vagy a The day after tomorrowthe day before yesterday című rendezései, vagy akár az erős politikai töltettel rendelkező 20/20, vagy a Solitarite.

Alkotók

Rendező: Gianina Cărbunariu
Díszlettervező: Dorothee Curio
Videó: Mihai Păcurar
Zene: Bobo Burlăcianu
Producer: ARCUB – Kulturális Központ, Bukarest
Koproducer: Piese Refractare Egyesület

Szereplők

Ruxandra Maniu
Ilinca Manolache
Alexandru Potocean
Gabriel Răuță
Bogdan Zamfir

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2018. április 4., 20 óra

Helyszín: Trafó Ház, Budapest

Jegyár: 2. 200 HUF diákkedvezménnyel, teljes jegy 2. 800 HUF

Jegyfoglalás: ITT

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból