A fiatal kora ellenére nemzetközileg elismert román író, rendező, színész, Gianina Cărbunariu színházát a nyers erő, a lázadás és a kiábrándultság jellemzik.

Darabjai a ma Romániáját mutatják be a közösségi integráció és az elszigetelődés kérdéskörein keresztül. Artists Talk című darabjával érkezik ezúttal a Trafóba a 2014-es első bemutatkozása után, amikor a Nyomtatott nagybetű című rendezését láthatta a magyar közönség. Az Artists Talk ezúttal a művészek társadalmi felelősségére hívja fel a figyelmet. 

Cărbunariu 2017-ben lett a Piatra Neamt Teatrul Tineretului igazgatója. Az Artists talk fordítójának, Győrfi Katának ajánlójában olvasható:

Az Artists Talk (Találkozás a Művészekkel) szereplői alkotó emberek, projektek kezdeményezői, újságírók és kritikusok. Emiatt a darabbéli szituációk hagyományos értelemben nem dramatikusak, inkább szimbolikus és parabolisztikus helyzetek és konfliktusok egymásutániságáról van szó.

Az artist’s talk (közönségtalálkozó) konvencióját felhasználva megpróbáltunk különféle álláspontokat egybegyűjteni: olyan helyzeteket, amelyekben az etika ugyan a beszélgetés szintjén rögzített, mégis háttérbe szorul, hol rosszindulatból, hol egyszerű nemtörődömségből, gondatlanságból vagy hiúságból, máskor pedig az etika problémája fel sem merül a művészet a művészetért hívei számára” – mondta Gianina Cărbunariu az előadásról.

4473 Fotoarcub3
Gianina Cărbunariu: Artists Talk / Fotó: Trafó

A rendezőnő megnyerte a Europe Prize for New Theatrical Realities díját. Első darabjával, amelynek angol címe Stop the Tempo volt, rögtön nemzetközi elismerést szerzett. Második drámájáról, a Kebab-ról pedig elmondható, hogy az egyik leggyakoribb külföldön játszott produkció. A színházak figyelmét felkeltette a világ minden tájáról, Japántól az Egyesült Királyságig, Dániától Görögországig mindenhol előszeretettel mutatják be.

Munkásságának ismertetőjegye a tabuk döntögetése, a dokumentumszínház hathatós jelenléte. Gianina Cărbunariu rendkívül fontosnak tartja a mindennapi élet megvitatását, a tabuk feltárását, a tudatlanság és a közöny felszámolását.

Hiszen a nyilvános, pontos és becsületes vitákban, amelyeknek megfelelő mennyiségű humorral fűszerezve legmegfelelőbb terepük a színpad. Ezért is válthatott ki óriási sikert például a mady-baby.edu vagy a The day after tomorrowthe day before yesterday című rendezései, vagy akár az erős politikai töltettel rendelkező 20/20, vagy a Solitarite.

Alkotók

Rendező: Gianina Cărbunariu
Díszlettervező: Dorothee Curio
Videó: Mihai Păcurar
Zene: Bobo Burlăcianu
Producer: ARCUB – Kulturális Központ, Bukarest
Koproducer: Piese Refractare Egyesület

Szereplők

Ruxandra Maniu
Ilinca Manolache
Alexandru Potocean
Gabriel Răuță
Bogdan Zamfir

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2018. április 4., 20 óra

Helyszín: Trafó Ház, Budapest

Jegyár: 2. 200 HUF diákkedvezménnyel, teljes jegy 2. 800 HUF

Jegyfoglalás: ITT

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.