Egy lépéssel közelebb kerültünk az univerzum megértéséhez

Az ASKAP nagyszabású rádiótávcső-rendszer mindössze 300 óra munkával képes volt nagyjából hárommillió galaxis feltárására.

Csak 300 óra kellett az ASKAP-nak

Az ausztrál tudósok új távcsöve rekordsebességgel térképezett fel közel 3 millió galaxist, ezzel a kutatók szerint megalkotva az “univerzum Google térképét”, írja a CNN.

Askap Teleszkop Tavcsov Univerzum Kutatas
/ Fotó: Alex Cherney

A Nyugat-Ausztráliában található rádióteleszkóp, az ASKAP mindössze 12,5 nap (300 óra) alatt feltérképezte a több millió galaxist.

Az univerzum ősrégi kérdéseire ad választ az ASKAP

Ez jelentős előrelépés az eddigi kutatásokhoz képest, amelyek akár évekig is elhúzódtak. A távcsövet üzemeltető CSIRO ausztrál tudományos ügynökség szerint a távcső új mérföldkövet jelent, mert segítségével elő lehet vele állítani a világegyetem atlaszát.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

“Az ASKAP a technológia és a tudomány legújabb eszközeit alkalmazza, hogy az univerzum ősrégi kérdéseire adjon választ. A csillagászat szempontjából új áttörést jelent” – mondta Larry Marshall, a CSIRO vezérigazgatója. A térkép 83%-ban fedi le az eget, soha nem látott pontossággal térképezve fel a galaxisunkat.

ASKAP: Phased array feeds for radio astronomy

CSIRO's next generation telescope, the Australian SKA Pathfinder, will be one of the most powerful survey radio astronomy instruments on the planet, thanks t...

A tudósok arra is számítanak, hogy a jövőbeni felmérésekkel az ASKAP akár több tízmillió új galaxist is felfedezhet.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból