Az idén is a nagy-britanniai koronavírus-járvány elleni küzdelem hősei állnak – így az AstraZeneca kutatói is – II. Erzsébet királynő születésnapja alkalmából összeállított kitüntetési lista élén.

Minél több Covid-hős tevékenységét kívánta elismerni II. Erzsébet királynő

Az uralkodói elismeréseket évente kétszer ítélik oda, először II. Erzsébet királynő júniusi „hivatalos” születésnapján, majd újév előestéjén. A szombat hajnalban közzétett idei születésnapi listára 1129-en kerültek fel, és 264 kitüntetés indoklásában szerepelt a koronavírus-járvány elleni küzdelemben vállalt egyéni szerep.

A lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére jogosító címet adományozta a 95 esztendős uralkodó Sarah Gilbertnek, az Oxfordi Egyetem oltóanyag-kutatási professzorának, akinek kulcsszerepe volt az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyárral közösen kifejlesztett koronavírus-oltóanyag létrehozásában, írja az AP.

Sarah Gilbert Astrazeneca Dame Ii Erzsebet
Sarah Gilbert / Fotó: Steve Parsons / Pa Via Ap

A Sir előnévre jogosító lovagi rangra emelte az uralkodó Andrew Pollard professzort, az Oxfordi Egyetem oltóanyag-fejlesztő csoportjának igazgatóját, szintén a koronavírus elleni vakcina kidolgozásában kifejtett tudományos tevékenységéért. A tavalyi születésnapi kitüntetési lista összeállítását rendhagyó módon, az uralkodó egyetértésével júniusról októberre halasztották, és e döntésnek is az volt a kifejezett célja, hogy a koronavírus-járvány megfékezésében élenjárók minél nagyobb számban részesülhessenek a magas kitüntetésekben.

Rockzenészek és profi sportolók is a kitüntetettek között az AstraZeneca kutatói mellett

A tavalyi születésnapi kitüntetési listán szereplők 14 százaléka a brit egészségügyben és a szociális ellátó szolgálatnál dolgozott. Már ez is példátlanul magas arány volt, de a szombaton nyilvánosságra hozott idei listán az egészségügyi és a szociális dolgozók aránya meghaladja a 20 százalékot.

Nem maradtak ki azonban a kitüntetettek közül a brit sport és a zene élvonalbeli képviselői sem. Rick Wakeman, a rockzene történetének egyik leghíresebb billentyűse, a progresszív rock élő legendája a Brit Birodalom Rendjének parancsnoki címét (CBE) kapta az uralkodótól, és ugyanebben a címben részesült Roy Hodgson, az angol labdarúgó-válogatott volt szakvezetője is. A 85 esztendős Engelbert Humperdinck énekesnek II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom rendjének tagja (Member of the Order of the British Empire, MBE) címet adományozta.

2022-ben tartják II. Erzsébet trónra lépésének 70. évfordulóját, amely megünneplésére hatalmas partit szervez a királyi család.

Karikó Katalin biokémikus, aki a Pfizer-Biontech vakcinájának megalkotásában vállalt munkájával kiemelkedő szerepet, a magyar állam Széchenyi-díjjal, Szeged városa pedig díszpolgári címmel tüntette ki.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet