Az AstraZeneca közleménye szerint az oltóanyagot az EU-n kívül gyártották, az anagni üzemben pedig injekciós üvegekbe töltötték.

Jelenleg nem terveznek exportot

Timothy Geldard, az AstraZeneca vakcinagyártó cég kommunikációs vezetője közleményt juttatott el a szerkesztőségünkhöz, amelyben reagálni kívánnak arra a sajtóértesülésre, miszerint 29 millió eltitkolt vakcinát találtak az olasz Anagni gyártóterületén.

Mint írták, jelenleg nem terveznek exportot, csak a COVAX együttműködés részeként az alacsony és közepes jövedelmű országokba. 13 millió adag vakcina vár arra, hogy a minőségellenőrzést követően kiszállításra kerüljön a COVAX-hoz, annak érdekében, hogy az alacsony jövedelmű országok számára is elérhető legyen többmillió adag vakcina.

Astrazeneca Koronavirus Ellenszer Vakcina
/ Fotó: Astrazeneca

Az oltóanyagot az EU-n kívül gyártották, az anagni üzemben pedig injekciós üvegekbe töltötték – olvasható a közleményben. Hozzátették, az Európai Unió teljes mértékben támogatja az alacsony és közepes jövedelmű országok ellátását a COVAX együttműködésen keresztül.

Az AstraZeneca szerint helytelen ezt készletezésnek tekinteni

Szintén ebben az üzemben vár további 16 millió adag vakcina minőség-ellenőrzésre, majd azt követően Európába történő kiszállításra. Közel 10 millió adagot juttatunk el az EU országaiba március utolsó hetében, a további mennyiséget pedig áprilisban, amint a minőségellenőrzést követően engedélyezésre kerül a kiszállítás.

Helytelen ezt készletezésnek tekinteni. A vakcina gyártása egy összetett és időigényes folyamat. Az injekciós üvegekbe töltés után ugyanis az oltóanyag-adagoknak át kell esniük a minőségellenőrzésen, mielőtt kiszállítanánk azokat.”

Fontos előzmény, hogy néhány nappal ezelőtt az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen megfenyegette az AstraZenecát, hogy exporttilalmat rendel el a gyógyszerészeti cég vakcináival szemben, ha nem teljesíti az Európai Unió számára vállalt kötelezettségeit. A brit–svéd cég ugyanis eddig még csak a megígért vakcinák 30 százalékát szállította le.

Sajtóinformációk szerint az AstraZeneca le van maradva a szállításokkal

Néhány órája számoltunk be, hogy az Európai Unió ellenőrei 29 millió adag AstraZeneca vakcinát találtak Róma mellett, egy gyógyszergyártó csomagolóüzemében.

Sajtóinformációk szerint az AstraZeneca eltitkolta a hatalmas készletet, amelyet valószínűleg Nagy-Britanniába szállítottak volna.

A cikk kiemeli, hogy a 29 millió eltitkolt oltóanyag ügye azért is forró téma, mert a cég jelentősen le van maradva az Európai Unióba történő szállításokkal. A cég 220 millió helyett csak 100 millió adag oltóanyag szállít az unióba.

Ezen értesülésre reagált a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben a brit cég.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet